Mi most édes, friss káposztából készítettük. A picit füstös ízt füstölt paprikával és egy kávéskanálnyi folyékony füsttel csempésztük bele. Az eddig elkészített összes bulgurételt nagyon szerettük, de egy bulgurétel versenyben az első helyezett egyértelműen ez lenne.
Hozzávalók
A töltött káposztához:
1 közepes fej káposzta
1.5 bögre főtt bulgur (2/3 bögre szárazon) + dupla mennyiségű főzővíz
(A bulgurról bővebben: http://konyhalap.hu/bulgur/)
5 szép nagy fej csiperkegomba apróra vágva
1 fej felaprított hagyma
2-3 áttört gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kávéskanál füstölt paprika
1 kávéskanál folyékony füst (elmaradhat)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
2 púpos kávéskanál (vagy több) só, ízlés szerint
2 evőkanál étolaj + a forma kikenéséhez
Hozzávalók a paradicsomos káposztaalaphoz:

A töltött káposztából kimaradt, felcsíkozott káposztalevelek
1 kis fej felaprított hagyma
1 kis fej felaprított lilahagyma
2 gerezd áttört fokhagyma
1 mokkáskanál bazsalikom + 1 mokkáskanál oregánó + 1 leheletnyi kakukkfű, lehet friss vagy szárított is
1 mokkáskanál (vagy több) só
1 evőkanál barna vagy kókuszcukor / eritritol vagy más cukorpótló
1-2 kanál étolaj
1 darabolt paradicsomkonzerv + 1-2 evőkanál sűrített paradicsom
Elkészítés
A töltött káposzta elkészítése:
1. Az egész fej káposztából, amennyire tudjuk kanyarítsuk ki a torzsáját és annyi vízben, amennyi ellepi főzzük egészben 30 percig. Hűtsük ki. (Már előző nap elkészíthetjük.)
2. Főzzük meg sós vízben a bulgurt. A bulgur elkészítését lásd a videónkon:
3. Amíg a bulgur fő, a hagymát, fokhagymát pároljuk meg az olajon, adjuk hozzá a fűszereket és a felaprított gombát, sót. Nem kell sokáig párolni a gombát, éppen csak rottyanjon egyet, a káposztában még tovább fog főni.
4. A főtt bulgurt és az elkészült gombát keverjük össze. Adjuk hozzá a füstölt paprikát, folyékonyfüstöt, tojást. Kóstoljuk meg, ízesítsük még, ha szükséges. Tegyük a keveréket félre.
A megfőtt egész fej káposztáról óvatosan hántsuk le a leveleket. A vastag főszárakat vékonyítsuk el, egy késsel metsszük le belőlük.
5. Egy kuglófformát olajozzunk ki. Fektessük bele a káposztaleveleket úgy, hogy a levelek vastagabb torzsa felőli része a kuglófsütő középen kiemelkedő részét fedje, a levelek vékonyabb része a kuglófsütő pereme felé legyen. A káposztalavelek is fedjék egymást, ne maradjon rés. (Nem baj, ha nem szépen sikerül a leveleket eligazgatnunk, mert sütés közben a levelek felveszik a sütő formáját.) Így képződik egy kis vályuszerű mélyedés. Ebbe a mélyedésbe töltsük bele a bulguros-gombás tölteléket. A káposztalevelek kimaradó részét hajtsuk vissza a töltelékre, ha nem fedné be teljesen, nyugodtan foltozgassuk be a hiányokat. Lásd a képeket!
(A kimaradó káposztaleveleket és a kivágott vastagabb ereket csíkozzuk fel és tegyük félre a paradicsomos körethez.)
6. Tegyük a sütőbe. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt sül.
7. A megsült káposztát hagyjuk kicsit hűlni, majd egy tányér segítségével fordítsuk ki a formából és rakjuk körbe a paradicsomos körettel.
A paradicsomos köret elkészítése:
1. A hagymát, fokhagymát pároljuk meg az olajon, adjuk hozzá a fűszereket és a felcsíkozott káposztát.
2. Pároljuk egy ideig, amíg a káposzta tovább puhul.
3. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a sűrített paradicsomot, sózzuk és adjuk hozzá a cukrot is, forraljuk fel.
A kész paradicsomos káposztát rakjuk a töltött káposzta köré és tálaljuk.
Jó étvágyat!
A gombás bulgurral töltött káposzta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.