Barion Pixel

Gombás bulgurral töltött káposzta recept

   
Egy mutatós, könnyű, egészséges főétel. 
Ezt a töltött káposztát egyáltalán nem nehezebb elkészíteni, mint egyenként levelekbe csomagolt testvérét. Talán még egyszerűbb is. Egyaránt elkészíthető édes, friss és savanyított káposztából is. Mindkettő nagyon finom.

Mi most édes, friss káposztából készítettük. A picit füstös ízt füstölt paprikával és egy kávéskanálnyi folyékony füsttel csempésztük bele. Az eddig elkészített összes bulgurételt nagyon szerettük, de egy bulgurétel versenyben az első helyezett egyértelműen ez lenne.

Hozzávalók

A töltött káposztához:

1 közepes fej káposzta
1.5 bögre főtt bulgur (2/3 bögre szárazon) + dupla mennyiségű főzővíz
(A bulgurról bővebben: http://konyhalap.hu/bulgur/)

5 szép nagy fej csiperkegomba apróra vágva
1 fej felaprított hagyma
2-3 áttört gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kávéskanál füstölt paprika
1 kávéskanál folyékony füst (elmaradhat)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
2 púpos kávéskanál (vagy több) , ízlés szerint
2 evőkanál étolaj + a forma kikenéséhez



Hozzávalók a paradicsomos káposztaalaphoz:

A töltött káposztából kimaradt, felcsíkozott káposztalevelek
1 kis fej felaprított hagyma
1 kis fej felaprított lilahagyma
2 gerezd áttört fokhagyma
1 mokkáskanál bazsalikom + 1 mokkáskanál oregánó + 1 leheletnyi kakukkfű, lehet friss vagy szárított is
1 mokkáskanál (vagy több) só
1 evőkanál barna vagy kókuszcukor / eritritol vagy más cukorpótló
1-2 kanál étolaj
1 darabolt paradicsomkonzerv + 1-2 evőkanál sűrített paradicsom

Elkészítés

A töltött káposzta elkészítése:

1. Az egész fej káposztából, amennyire tudjuk kanyarítsuk ki a torzsáját és annyi vízben, amennyi ellepi főzzük egészben 30 percig. Hűtsük ki. (Már előző nap elkészíthetjük.)
2. Főzzük meg sós vízben a bulgurt. A bulgur elkészítését lásd a videónkon: 

3. Amíg a bulgur fő, a hagymát, fokhagymát pároljuk meg az olajon, adjuk hozzá a fűszereket és a felaprított gombát, sót. Nem kell sokáig párolni a gombát, éppen csak rottyanjon egyet, a káposztában még tovább fog főni.
4. A főtt bulgurt és az elkészült gombát keverjük össze. Adjuk hozzá a füstölt paprikát, folyékonyfüstöt, tojást. Kóstoljuk meg, ízesítsük még, ha szükséges. Tegyük a keveréket félre.
A megfőtt egész fej káposztáról óvatosan hántsuk le a leveleket. A vastag főszárakat vékonyítsuk el, egy késsel metsszük le belőlük.
5. Egy kuglófformát olajozzunk ki. Fektessük bele a káposztaleveleket úgy, hogy a levelek vastagabb torzsa felőli része a kuglófsütő középen kiemelkedő részét fedje, a levelek vékonyabb része a kuglófsütő pereme felé legyen. A káposztalavelek is fedjék egymást, ne maradjon rés. (Nem baj, ha nem szépen sikerül a leveleket eligazgatnunk, mert sütés közben a levelek felveszik a sütő formáját.) Így képződik egy kis vályuszerű mélyedés. Ebbe a mélyedésbe töltsük bele a bulguros-gombás tölteléket. A káposztalevelek kimaradó részét hajtsuk vissza a töltelékre, ha nem fedné be teljesen, nyugodtan foltozgassuk be a hiányokat. Lásd a képeket!
(A kimaradó káposztaleveleket és a kivágott vastagabb ereket csíkozzuk fel és tegyük félre a paradicsomos körethez.)
6. Tegyük a sütőbe. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt sül.
7. A megsült káposztát hagyjuk kicsit hűlni, majd egy tányér segítségével fordítsuk ki a formából és rakjuk körbe a paradicsomos körettel.

A paradicsomos köret elkészítése:

1. A hagymát, fokhagymát pároljuk meg az olajon, adjuk hozzá a fűszereket és a felcsíkozott káposztát.
2. Pároljuk egy ideig, amíg a káposzta tovább puhul.
3. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a sűrített paradicsomot, sózzuk és adjuk hozzá a cukrot is, forraljuk fel.
A kész paradicsomos káposztát rakjuk a töltött káposzta köré és tálaljuk.

Jó étvágyat!




A gombás bulgurral töltött káposzta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.