Nagyon sokan szeretjük a rizses ételeket, bármilyen formában, tejberizsként édesen, fűszerekkel meghintett köretként, rakott ételek rétegzéséhez sósan.
De talán a rizzsel készült ételek királya mégis a rizottó. A jó rizottó puhára fő, mégsem ragacsos, lédús, szaftos, fantasztikus.
Feltétel azonban, hogy szép kerekszemű rizottó rizsből készüljön, pont olyanból, mint ami a Bulkshopban kapható.
A recept gombával készült, de bármilyen zöldségből vagy zöldségkeverékből elkészíthető, lehet akár friss, lehet akár mirelit.
Gombás-lecsós rizottó hozzávalói
4 személyre50 dkg bármilyen gomba, lehet mirelit is: csiperke, róka, vargánya stb.
1 bögre (2,5 dl) rizottó rizs
2-3 evőkanál étolaj, lehet lenmagolaj is.
3 darab zöldpaprika, lehet színes kaliforniai is
2 paradicsom
1 pici üveg paradicsom konzerv, vagy egy evőkanálnyi
3-4 darab aszalt paradicsom
1 nagy fej hagyma, lehet lila is, sőt azzal a legfinomabb
1-2 gerezd fokhagyma vagy mokkáskanál fokhagymapor
1 evőkanál piros fűszerpaprika
1 kávéskanál füstölt paprika
1 kávéskanál só (pl. Himalája só)
1 púpozott mokkáskanál őrölt kömény
1 nagy csipet szárított vagy friss bazsalikom
1 csipet oregánó
1 csipet kakukkfű
2 bögre forró víz
Bármilyen kedvünk szerinti szárított vagy friss zöldfűszert használhatunk, ha frisset használunk célszerű a legvégén hozzáadni.
A felsorolt fűszerek közül bármit el is hagyhatunk.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A gombás-lecsós rizottó elkészítése
Először a lecsós gombát készítsük el.
1. Az olajon pirítsuk meg egy kicsit a felaprózott hagymát. Miközben sül, daraboljuk hozzá a fokhagymát is.
2. Tegyük hozzá a karikára vágott zöldpaprikát, egészen rövid ideg, 1 percig kevergessük, majd dobjuk hozzá a csíkokra vágott aszalt paradicsomot.
Semmit nem kell puhára főzni, a rizzsel, amit később adunk hozzá úgyis tovább fő minden.
3. Adjuk hozzá a felvágott paradicsomokat és kevés paradicsompürét (egy evőkanál).
4. Fűszerezzük: köménnyel, bazsalikommal, oregánóval (amit szeretünk)
5. Adjuk hozzá a fűszerpaprikákat.
Keverjük el jól. Éppen csak egy percnyit kevergessük.
6. Adjuk hozzá a gombát, várjuk meg, amíg levet ereszt. (1-2 perc)
7. A megmosott rizst dobjuk a gombás keverék tetejére és jól keverjük el. Várjuk meg, amíg elfővi a gombás keverék levét.
8. Kevés forró vízzel pótoljuk az elfőtt levet és ezt többször a rizs puhulásáig ismételjük meg. Ne zúdítsunk rá egyszerre sok vizet, türelmesen kavargatva, pótolgassuk az elfőtt levet, ez a rizottó készítésének a titka.
9. Szaftos, puha, egészben lévő mégis vajpuha rizsszemekké főzzük a masszát.
Jó étvágyat!
A gombás lecsós rizottó recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK |
HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA