Hozzávalók
1 bögre köles vagy 3 bögre előre főzött is.
1 kis fej kelkáposzta- a mienk 1/2 kilogrammos volt
2 evőkanálnyi étolaj, bármelyik a Bulkshopban kaphatók közül vagy 1 evőkanál kókuszzsír
1 tojás a vegetáriánus változathoz
1 evőkanál kukoricakeményítő a vegán változathoz
1 púpozott evőkanál ételízesítő
1 kávéskanál só (ízlés szerint több is)
1 kávéskanál őrölt kömény lehet
1 fél mokkáskanál bors
1 mokkáskanál fokhagyma és 1 mokkáskanál hagymapor
1 nagyobb csipet szárított medvehagymalevél (meg is őrölhetjük)
2 evőkanál reszelt, füstölt sajt (el is hagyható) Vegánoknak egy kávéskanál élesztőpor és egy kávéskanál folyékony füst (el is hagyható)
2 evőkanál hántolt kendermag
3 nagy vagy 4 kisebb kaliforniai paprika
Elkészítés
1. Ha nincs előrefőzött kölesünk, akkor 1 bögre kölest háromszoros mennyiségű vízben főzzünk meg 15-20 perc alatt. Ennyi idő alatt elfővi a levét. Húzzuk félre a tűzhelyről, fedjük be. Állás alatt a köles még dagad.
2. Míg a köles áll, készítsük el a kelkáposztát.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk és a választott zsiradékon kevergetve pároljuk 1-2 percig.
3. A kendermag kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót.
4. Tovább kevergetjük egészen addig, amíg a kelkáposzta kicsit pirulni kezd. Akkor jó, ha már intenzíven érződik az illata, összeesik és kicsit lesül.
5. Keverjük össze a kihűlt kölest és a megsütött kelkáposztát. Adjuk hozzá a kendermagot is.
6. Üssünk bele egy tojást, ha vegán módon étkezünk egy evőkanál kukoricakeményítőt.
7. Ha használunk, most keverjük bele a reszelt sajtot vagy az élesztőport.
8. Keverjük össze alaposan.
9. Töltsük a tölteléket a kicsumázott paprikák belsejébe.
10. Keskeny tepsibe állítva süssük 180 fokon, légkeveréssel 50 percig. Vagy gáztűzhelyen mérsékelt lángon. A paprikák akkor jók, ha egy villával könnyedén meg/átszúrhatók.
11. A kettévágott sült paprikákat rizibizivel vagy salátával tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
A kelkáposztás, kendermagos kölessel töltött kaliforniai paprika recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.