Barion Pixel

Kókusz- és mandulalisztből készült zserbó recept


A receptből készíthető omlós tésztát más omlós, linzerszerű sütemények alapjaként is használhatjuk. Almás, almás-mákos, gesztenyés, lekváros, túrós sütemények és kekszek alapja is lehet.

A zserbónkat mandula és kókuszliszt felhasználásával készítettük. Ez a két lisztféleség gluténmentes, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a lisztek csomagolásán található információkat is.

A sütemény  tojással készült, így vegetáriánusoknak, mindenevőknek, paleolit módon táplálkozóknak illetve azoknak ajánljuk, akik szeretnék a búzalisztet egészségesebb, illetve más lisztekre cserélni, akik a hagyományos ízeken túl szívesen kísérleteznek más alternatívákkal is.

A sütemény tejterméket és hagyományos cukrot sem tartalmaz, így az inzulinrezisztenciával küzdők is fogyaszthatják, persze vigyázzunk a vonalainkra mindannyian.

A zserbó tésztájának kikísérletezésekor figyelembe vettük a hagyományos omlás tészták liszt-zsír arányát, 2/1 arányban kevertük azokat.

A sütemény tésztája kissé törékenyebb, nehezebben nyújtható, mint hagyományos társai, de a végeredmény nagyon finom, omlós, puha,az „igazival” megegyező ízélményt adó, mutatós sütemény lesz. Ha nem boldogulunk jól a nyújtófával, kókuszliszttel szórjuk és nyugodtan lapogassuk a süti tésztáját a kezünkkel, tenyerünkkel.

A feltüntetett mennyiségek egy kisebb tepsi négylapos zserbó hozzávalói.

Hozzávalók

A tésztához:

20 dkg liszt: ebből 12 dkg mandulaliszt, 8 dkg kókuszliszt
10 dkg kókuszzsír
2-3 evőkanál eritritol
2 tojás
1 csipet

A töltelékhez:

1 mokkáskanál sütőpor
2-3 dl baracklekvár
15-20 dkg darált dió
15-20 dkg étcsokoládé
1 dl növényi tej



Elkészítés



1. Legelőször készítsünk a sütést és a nyújtást segítő papírlapokat sütőpapírból úgy, hogy a tepsink alját körberajzoljuk és kivágjuk. Egy négylapos zserbó esetén 4 darab ilyen papírra lesz szükségünk.

2. Keverjük össze egy tálban a liszteket, eritritolt, sütőport, sót és alaposan dörzsöljük el a kókuszzsírral.
Üssük bele a tojásokat és állítsuk össze a tésztát.
3. Mi a süteményünket 4 közel egyenlő darabra osztottuk, de hagytunk egy kevés tésztát arra az esetre is, ha a tésztánkat nyújtás közben kicsit pótolgatni, foltozgatni kellene, különösen a sarkok nyújtásakor volt erre szükség. Gyengéden bánjunk vele, nem szereti a nyújtófát, nyugodtan lapogassuk, egyengessük a kezünkkel, tenyerünkkel, ahol és amikor lehetséges. Ha nem tudjuk teljesen és szépen a sarkokig nyújtani, pótolgassuk a félretett tésztadarabbal.
4. Az előre leszabott papírlapokon nyújtsunk 4 a papírokkal azonos nagyságú süteménylapot.
5. Az első lapot papírostól tegyük a tepsi aljába.
Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg pazarlóan dióval.
6. A második lapot papírral fölfelé fordítsuk rá a lekváros diós felületre. A papírt húzzuk le róla és újra lekvár és dió következik. Így járjunk el a következő lappal is.
Mi van akkor, ha a sütilapunk rétegzés közben eltörik? Semmi. A következő lap és a töltelék eltakarja.
7. Az utolsó lappal fedjük be a süteményt, amennyire hagyja magát szurkáljuk meg egy nagyon hegyes eszközzel. Mi villával szurkáltuk, de az nem igazán állt jól neki. Finomabb eszközt válasszunk.
8. Mi előmelegített villanysütőben 180 fokon 40 percig sütöttük.
9. Kicsit hűlni hagytuk. 15 dkg étcsokoládét 1 dl növényi tejjel hígítottunk, ebben felolvasztottuk és a zserbó tetejére kentük. Dobhatunk még bele egy darabka vajat, növényi margarint is. Mi ezt nem tettük, mert nem akartuk a sütink zsírtartalmát tovább növelni.

Jó étvágyat!




A kókusz- és mandulalisztből készült zserbó recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.


Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.