Karalábét tölteni ilyenkor érdemes. A mi piacunkon egy szép nagy karalábé most 150 forint, lédús, nem fás. Igaz, hogy ezek a karalábék üvegházakban fejlődtek, sajnos az idén kevés napot láttak, de később már nem kapunk ilyen szép, hibátlan karalábékat, az érés, növekedés folyamán ugyanis elfásodnak, töltésre, levesnek alkalmatlanná válnak. Kell tehát egy kis kompromisszumot kötnünk, csakúgy, mint a spárgával is. Be kell kalkulálnunk ezeknek a növényeknek a termesztési körülményeit. Megtettük ezt már más zöldségekkel is, gondoljunk csak a karfiolra vagy a brokkolira.
A töltőanyagként használt köles és zabpehely szintén nem drága, a Bulkshopban végképp olcsón szerezhető be.
Mi a zabtejszínt is magunk készítettük pillanatok alatt, nem adtunk érte drága pénzt a szupermarketben.
A mienk nagyon finom lett. Az elkészítése kicsit macerásabb, mint egy zabkásáé, de megéri a fáradságot. Fogjunk hozzá!
A kölessel töltött karalábé hozzávalói
3 nagy karalábé1.5 bögre (1 bögre = 2,5 dl) főtt köles
1 bögre zabpehely
1 kisebb sárgarépa
1/2 kaliforniai paprika
1 hagyma/ 1 csokor zöldhagyma/ 1/2 póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma /1 kiskanál fokhagymapor
1 fél cukkini (el is maradhat)

Fűszerek: kömény, friss vagy szárított kapor, kurkuma, 1 mokkáskanál füstölt paprika, amit szeretünk
só ízlés szerint
1 evőkanál inaktív étkezési élesztő
1 dl vagy kevesebb étolaj (amelyik fajtát szeretjük)
vegánoknak 1-2 lentojás vagy tojáspótló
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kölessel töltött karalábé elkészítése
1. Előkészületek:1/2 bögre kölest főzzünk meg gurulósra. (kb. két és félszeres mennyiségű vízben). A köles a karalábéba töltve még puhulni fog. Hűtsük ki.
Kaparjuk ki a karalábék belsejét, fújjuk be kevés olajjal az üreget. A kikapart karalábé darabokat vagdaljuk kisebb kockákra.
Áztassuk be a zabpelyhet forró vízbe, 30 percre.
Reszeljük és daraboljuk össze a zöldségeket.
2. A töltelék elkészítése:

Pirítsuk meg a hagymákat, dobjuk hozzá a zöldségeket, de csak egy picit pároljuk meg őket, hogy kicsit összeessenek, hiszen a karalábéban még tovább fognak puhulni. Fűszerezzük, sózzuk. Hűtsük ki egy kicsit.
A töltelékhez keverjük hozzá a főtt kölest.
Tegyük hozzá a tojást vagy a növényi tojásokat. Keverjük alaposan össze.
3. A zabtejszín elkészítése:
A beáztatott zabpelyhet szűrjük le.
Tegyük a turmixba és öntsük fel 3-4 dl-nyi vízzel, adjuk hozzá az étolajat. Sózzuk, adjunk hozzá 1 kávéskanál friss vagy szárított kaport. Turmixoljuk simára. Kicsit hígabb legyen, mint a tejfel, mert a sütéskor még tovább sűrűsödik.
4. Töltsük meg a karalábékat az elkészült zöldséges kölessel.
A tepsink aljába öntsük bele a zabtejszínt, keverjük bele az aprózott karalábé darabokat. Állítsuk rá a megtöltött karalábékat.
5. A tepsit fedjük le fóliával.
6. 180 fokos sütőben mi 50 percig sütöttük, de szúrjunk bele egy villát, győződjünk meg róla, hogy a karalábé megpuhult.
Jó étvágyat!




A kölessel töltött karalábé házi készítésű zabtejszínben recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PITÉK | ÉDESSÉGEK, DESSZERTEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA