A bemutatott étel hidegen és melegen is fogyasztható, ehetjük vacsorára nyers, vegyes salátával, de ebédre főzelékkel, feltétként, párolt zöldség mellé, rizzsel is kitűnő választás. Szépen tálalható, díszíthető, szemet-szájat gyönyörködtető, laktató étel.
Mi előre megfőzött quinoával dolgoztunk. Gyakran főzünk egy nagyobb adagot só nélkül, a hűtőben tároljuk, néhány napig eláll. Az így tárolt quinoáról aztán később döntünk, hogy édes vagy sós ételt készítünk belőle, aszerint ízesítjük, sózzuk vagy édesítjük tovább.
Bulkpraktika
A quinoafőzés alapjai
A quinoát folyó víz alatt alaposan meg kell mosni, különben az ételünk kesernyés lesz. Forgassuk, rázogassuk szitában sokáig és folyassuk rá a vizet.
A quinoához főzéskor kétszeres mennyiségű vizet kell adni és nagyjából 15-20 perc alatt lesz puha, szépen, fényesen, mint a pici gyöngyszemek kinyílnak a szemek. A megfőtt quinoát húzzuk le a tűzhelyről, fedjük be és felhasználás előtt a fedő alatt hagyjuk kicsit szunyókálni.
A krumplis quinoából készült kosárkák hozzávalói
16 darab / 4fő2/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) quinoa (15 dkg)
3 darab közepes nagyságú krumpli (körülbelül 20 dkg)
1 evőkanál chia mag vagy frissen őrölt lenmag
1 bögre mirelit borsó vagy kukorica
1 közepes nagyságú hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál ételízesítő
2-3 evőkanál étolaj (mi lenmagolajat használtunk) vagy egy nagy evőkanál kókuszzsír
1 kávéskanál (vagy ízlés szerint több) só
2-3 evőkanál vegán füstölt sajt
Innentől kezdve rajtunk múlik az étel íze, ahogyan és amivel fűszerezünk, olyanná lesz az ételünk.
Fűszerek: pici chili, őrölt kömény, őrölt bors, kurkuma, medvehagymalevél, (bármi, amit szeretünk, bátran kísérletezzünk az ízesítéssel, mindenből egy keveset, mokkás vagy fél kávéskanállal, csipettel).
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A krumplis quinoakosárkák elkészítése
1. Pirítsuk meg az olajon a hagymaféléket.2. Adjuk hozzá a fűszereket, kevergessük kicsit, míg intenzív fűszerillat tölti be a konyhát.
3. Dobjuk hozzá a megtisztított, felkockázott krumplit.
4. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a krumplit.
Ha nincs előrefőzött quinoánk akkor a megmosott quinoát együtt főzhetjük a krumplival, pontosan egyszerre fognak megfőni, ez esetben viszont 2 bögrényi vízzel öntsük fel az ételt.
5. Keverjük bele az ételízesítőt.
6. A megfőtt krumplit durván nyomkodjuk szét villával, nem kell, hogy nagyon apró legyen.
7. Keverjük bele a tojáshelyettesítőket és a borsót (mirelit kukoricával talán még finomabb).
8. Egy muffinsütő mélyedéseit béleljük ki papírformákkal.
Ha van olajfújónk minden papírkosárkába fújhatunk egy pici olajat (a művelet el is maradhat).
9. Minden kosárkába rakjunk egy adagot a masszából.
10. Tegyük előmelegített sütőbe. A mienk pontosan 30 perc alatt 180 fokon, hőlég-befúvással sült. Egy villával ellenőriztük, hogy a belseje is megsült.
Gázsütőben, közepes lángon, esetleg le kell takarnunk az tetejét, hogy ne égjen meg.
10. Tálaljuk, díszítsük kedvünkre. Nem fogunk az ételben csalódni. Nagyon finom lesz.
Jó étvágyat!
A krumplis quinoakosárkák recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK