A lenhab nem csak tökéletesen pótolja a tejszínt, de szerintünk annál finomabb is, tiszta növényi forrásból elkészíthető, minden különösebb hókuszpókusz nélkül felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan/olvadósan krémessé varázsolja. A csicseriborsóléből készült habbal ellentétben szinte korlátlan mennyiségben készíthető, nem kell érte feláldoznunk minden esetben egy csicseriborsókonzervet, hogy aztán a kiszűrt borsó hetekig a mélyhűtőben parkoljon.
Készítése egyszerű, bár kissé időigényesebb más növényi haboknál.
A korábban készített mangós csokikrém receptjénél a lenhab készítését részletesen leírtuk, ebben a receptben nagyvonalúan megismételjük. A recept alatti linkre kattintva elolvashatjátok részletesebben is.
Hozzávalók 1 liternyi lenhab (lenfehérje) alapanyaghoz
1 bögre (2,5 dl) lenmag9 bögre víz
Hozzávalók a datolyás mogyorókrémhez
2 dl-nyi lenfehérje a krémhez + 1 deciliter a tetejére, a díszítéshez1 bögre előzőleg forró vízbe áztatott datolya
2 evőkanál mogyorókrém
esetleg kókuszcukor / más cukor / cukorpótló, ha nem éreznénk elég édesnek a datolyától
1 csipet só
1 leheletnyi borkő (el is maradhat)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A lenhabos datolyás mogyorókrém elkészítése
A lenfehérje elkészítése:
A lenmagot a vízben forraljuk 45 percig. Ne fedjük be, hagyjuk, hogy elfője nagyjából a fele levét.
A főtt lenmagot egy sűrű szitán szűrjük ki a levéből, a visszamaradó kocsonyás, tojásfehérje állagú, nyálkás anyag a lenfehérje, ez a habalapanyag, amelyet hűtsünk ki. Üvegezzük be, amit nem használunk el. Minél hidegebb a habalapanyagunk, annál könnyebben és rövidebb idő alatt felverhető. A beüvegezett habot néhány napig még felhasználhatjuk.
A datolyás mogyorókrém elkészítése:
1. Két deciliternyi lenfehérjét verjünk fel, egészen addig, amíg csúcsokat képez. A jól felvert hab az edénnyel együtt megfordítható, az edényből nem csúszik ki, úgy viselkedik, mint a jól felvert tojásfehérje. Vigyázzunk az edény makulátlan tisztaságára, ne kerüljön bele semmilyen kis szennyeződés vagy víz. Elektromos habverővel dolgozzunk.
2. A folyamat vége felé belekeverhetünk 1/2 mokkáskanálnyi borkövet, gyorsabban felverődik, még stabilabb a hab, de nem okvetlen szükséges.
3. A datolyát kevés áztatóvízzel, a mogyorókrémmel és az esetleges cukorral turmixoljuk meg.
4. A datolyaturmixot apródonként adjuk a habhoz, gondosan elkeverve minden egyes adagot.
Kész a mogyorókrém most már adagolható, hűtőbe tehető.
5. Tálaláskor verjünk fel 1 deciliternyi lenfehérjét, halmozzuk a krém tetejére, szórjuk meg csokival vagy locsoljuk meg hígított mogyorókrémmel.
Fenséges.
Egészségünkre!
A lenhabbal készült datolyás mogyorókrém recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KRÉMEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA