Nagyon szeretjük a krékereket, mert készítésük egyszerű, elronthatatlanok, még egyszerű lenmagból készítve is ízletesek, egészségesek, megunhatatlanok.
A mostani krékert kesudióból és lenmagból készítettük. Stílusosan egy igen finom, ízgazdag napraforgós kesukémet / mártogatóst készítettünk hozzá.
Az elkészült kesukrém kenyérre is kenhető, tésztaétel feltétjeként is megállja a helyét, krumplilevesünkhöz tejfölként is használtuk. Minden funkcióban nagyon ízletes, könnyen elkészíthető, nagyon hamar elfogy, mindenki szeretni fogja.
Az elkészítés pici nehézsége, hogy a legtöbbünk nem rendelkezik bivalyerős turmixgéppel. Mi ezt úgy hidaltuk át, hogy a pirított magokat kávédarálóban előőröltük (aprítógép is jó), így egészen biztosan krémessé lehet turmixolni bármilyen erősségű turmixban.
A kréker hozzávalói
15 dkg kesudió pirítva, durvára őrölve10 dkg lenmag (fele őrölve)
1 kávéskanál útifű maghéj őrölve
annyi nagyon meleg (70-80 fokos) folyadék, amennyivel formázhatóvá gyúrjuk (kb. 2.5 dl)
1 lapos kávéskanál só
A mártogatós kesukrém hozzávalói
1 bögre (2,5 dl) pirított kesudió1/2 bögre napraforgómag pirítva
2 evőkanál inaktív élesztőpor
4 evőkanál olívaolaj (lehet kevesebb), mi nyersen sajtoltat használtunk
1 facsarásnyi citromlé
2-3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál mustár (nem csípős)
pár szem kapribogyó (elmaradhat)
víz vagy növényi tej a hígításhoz (nem kókusztej)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
1. A kréker elkészítése
Pirítsuk meg a kesudiót, hagyjuk kicsit hűlni, majd aprítógépben aprítsuk durvára.A lenmag felét és az útifű maghéjat őröljük meg kávédarálóban.
A forró folyadékot apránként adagolva készítsünk formázható tésztát.
A tésztát nagyjából egy órányi időre tegyük a hűtőbe.
Ha a hűtőből kivéve azt tapasztaljuk, hogy a tésztánk széteső, nem áll össze, nagyon kevés vízzel gyúrjuk át.
A sütőt 150 fokra melegítsük elő.
Két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, amennyire vékonyra tudjuk, igyekezzünk, hogy a szélek is kellően vastagok maradjanak, különben könnyen megégnek. A kicsit túlsült részek is nagyon finomak, de azt is megtehetjük, hogy sütés közben letördeljük a már megsült részeket és a sületlenebb részt visszatoljuk néhány percre a sütőbe.
Nyújtás után a nyers krékerlapról húzzuk le a felső papírréteget és az alsó papírréteggel együtt emeljük át a tepsibe.
Ha szabályos formájú krékereket szeretnénk, most a tepsiben egy rádlival vagy késsel berácsozhatjuk és sütés után a rácsvonalak mentén eltördelhetjük majd.
A kréker 25-30 perc alatt sül készre.
A hűlőben lévő kész krékerlapot tördeljük apróbbra.
2. A krém elkészítése
A kesudiót közepes hőmérsékleten kezdjük el pirítani. Amikor az első szemek már kapnak egy ki színt tegyük hozzá a napraforgómagokat és együtt pirítsuk tovább, amíg a magok zöme kap egy kis színt. Ne pirítsuk túl sötétre, mert akkor krémünk kissé megkeseredhet.A megpirult magokat kissé hűtsük le.
Ha van nagy teljesítményű turmixunk minden hozzávalót tegyünk bele és turmixoljuk krémmé.
Ízesítgessük tovább, ha szükséges.
Ha nincs nagy teljesítményű turmixunk, a magokat őröljük meg előre kávédarálóban, tegyük a darálmányt turmixba. Tegyünk hozzá minden hozzávalót és apránként adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy a turmixunk már megbirkózzon vele.
A képen látott módon vagy tetszés szerint kínáljuk a krékerrel.
Jó étvágyat!
A magkréker kesukrémmel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KEKSZEK | SÓS KEKSZEK