Bizonyára ti már mindannyian készítettetek búzalisztből szilvás gombócot és nudlit. Sok családnál a gyerekek kedvenc étele, zsemlemorzsában megforgatva, fahéjas porcukorral megszórva mennyei, abbahagyhatatlan.
Mi most elkészítettük kicsit modernebb, mákba forgatott változatát zabpehelylisztből. Örömmel jelenthetjük, hogy így is mennyei és abbahagyhatatlan. Nagyon finom, puha, édes, mákos, cseppet sem fogyókúrás. Néha talán megengedhetjük magunknak, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül jó nagy adagot befaljunk belőle. Muszáj néha bűnözni.
A fehér búzalisztből készülő gombóc és nudlitészta szinte elronthatatlan, de kis odafigyeléssel zablisztből is nagyon jól el tudjuk készíteni. Az elkészítésnél leírjuk, hogy mire kell figyelni, az ott tanácsoltakat betartva bárkinek sikerülhet.
A zabpehelylisztből készülő tészta a főzővízben könnyen szétesne, ezért a vegán változathoz tojáspótló port használtunk. Természetesen a nem vegán változatot tojással is el lehet készíteni.
Nagyanyáink úgy tanították, hogy a jó gombóctészta úgy készül, hogy 1 kg tört krumplihoz 30 dkg finomlisztet keverünk, 1 kanálnyi zsiradékkal összegyúrjuk és már kész is, pihentetés nélkül tölthető, sodorható is.
Ezt az 1-3 arányt megtartottuk a zablisztes változatnál is. Ez nagyon jó ötletnek bizonyult, mert az elkészült derelye és nudli is finom, puha lett, szinte elomlott a szájunkban.
A végső „elemi csapást” a mákkal mértük rá, ettől lett aztán annyira finom, hogy mindannyian degeszre ettük magunkat.
Az elkészített nyers tésztából lekvárral töltött derelyét is és nudlit is készítettünk.
Hozzávalók 3 adag mákos nudlihoz
3 fő részére20 dkg zabpehelyliszt
60 dkg főtt, tört krumpli
1 evőkanálnyi növényi zsír / margarin
2 tojásnak megfelelő Orgran vagy más tojáspótló por
2/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) mák a forgatáshoz + ízlésünknek, szokásainknak, diétánknak, életmódunknak megfelelő porított cukor, cukorféleség / szirup (mi kókuszcukrot használtunk)
lekvár (bármilyen) a derelyetöltéshez
só a főzővízhez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A mákos nudli elkészítése
1. Előkészületek:A krumplit főzzük, majd a főzőlevét leszűrve, törjük meg. Főtt, tört állapotában legyen 60 dkg.
Hűtsük ki.
A mákot és a választott cukorféleséget őröljük meg.
A tojáspótló port az előírásoknak megfelelően készítsük el. (2 kávéskanál tojáspor + 4 evőkanál víz)
2. A kihűlt krumpliból, zabpehelylisztből, növényi zsírból és a tojáspótlóból gyúrjunk lágy, nem morzsálódó, de nem is ragadós tésztát. Ha morzsálódna, törékeny lenne, adjunk hozzá evőkanalanként a krumpli leszűrt levéből vagy egyszerűen vizet.
3. A tésztából formáljunk egy hengert. Ebből a hengerből vágjunk le lapos korongokat, amelyeket a derelyekészítéshez a tenyerünkkel továbblapítunk, közepébe lekvárt helyezünk, a tésztát a lekvár fölött kettéhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk.
Ha nudlit készítünk a hengerből levágott, lapos korongtésztát hosszúra sodorjuk és nudliknak megfelelő nagyságúra feldaraboljuk.
4. FONTOS főzési tanács:
A tojáspótlóval készített zabtészta nem olyan strapabíró, mint tojásos testvére.
Fővő, de ne zubogva lobogó, forró vízben főzzük ki a derelyét / nudlit. Amikor a kifőtt tészták a felszínre emelkednek, rövid időn belül szedjük ki a vízből. Könnyen szétfőnek, ha sokáig a vízben hagyjuk őket.
5. A kifőtt tésztát szűrőkanállal szedjük ki a vízből és azonnal forgassuk a cukros mákba.
Egyenként sorba rakva – nem egymás hegyére hányva – könnyedén megmelegíthető a sütőben, mikróban. Mivel könnyen melegíthető még másnap is, nyugodtan készítsünk belőle nagyobb adagot, el fog fogyni.
Jó étvágyat!
A mákos nudli és szilvás derelye zablisztből recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA