Ezt az ételt a nagy sikerre való tekintettel, azóta is készítjük. Úgy gondoltuk, hogy ezek a rendkívül finom, mutatós, kiadós szeletek megérdemlik, hogy szélesebb közönséghez is eljussanak. A banánvirágkonzerv még nagyon új Magyarországon, de méltán van terjedőben, mert egy nagyon könnyen ízesíthető, más alapanyagokkal jól formázható, sokoldalúan felhasználható és nem is drága alapanyag. Egyetlen konzervből mi négy hatalmas szelet húshelyettesítő ételt készítettünk. Jóízű, salátával, bármilyen körettel, főzelék feltétjeként fogyasztható, kitűnő burgerekbe is. Ünnepi asztalok pompás fogása is lehet.
Alacsony kalóriatartalmú alapanyag, 100g csak 51 kalória, akár a fogyókúrákba, alacsony kalóriatartalmú étrendekbe is beilleszthető.
Elkészítése egyszerű, sütőben és serpenyőben is kisüthető. Mi az alacsonyabb zsírtartalom érdekében sütőben sütöttük, mert nem szeretjük a konyhában a lehulló morzsák okozta zsírszagot, így kevesebb sütőolajjal számolhatunk.
A növényi sajttal töltött banánvirág hozzávalói
1 banánvirág konzerv1 csomag nem olvadós növényi sajt / 4 szelet házi készítésű, grillezhető*
3 nagy (púpos) evőkanál csicseriborsóliszt
3-5 evőkanál aquafaba (főtt csicserilé, konzervlé)
1 kávéskanál asafoetida fűszer / fokhagymapor + hagymapor
3 evőkanálnyi szójaszósz
1 mokkáskanál pirospaprika
1/2 kávéskanál kurkuma (színezésre)
csipetnyi őrölt fekete bors
1 mokkáskanál fekete só (ha van ilyenünk)
1 evőkanál inaktív élesztőpor (elmaradhat)
alkoholmentes sör vagy víz a hígításhoz, ha sűrű lenne a massza
2-3 evőkanál mandulaliszt
2 evőkanál olaj a masszába + 2 evőkanál a tepsi kikenéséhez
GM morzsa a forgatáshoz
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A növényi sajttal töltött banánvirág elkészítése
1. Szűrjétek le a konzervet. Ollóval aprítsuk vékony csíkokra, apróbb darabokra.A növényi sajtból készítsünk elő négy szép, nem túl vékony szeletet.
2. A gluténmentes morzsa és a sajtszeletek kivételével minden hozzávalót keverjünk össze lágyan formázható masszává. Ha nem lenne elég sűrű a masszánk egy evőkanálnyi csicseriborsó- vagy mandulaliszttel sűrítsük még.
A massza szereti, ha van ideje a formázás és a sütés előtt legalább fél órát a hűtőben parkolni, de pihentetés nélkül is elkészíthető.
3. A masszából vegyünk ki egy nagy evőkanálnyit és a tenyerünkön lapítsuk el egy fél cm magas szeletté.
4. A kilapított szeletet helyezzük a gluténmentes morzsába. Tegyük rá a sajtszeletet és egy evőkanálnyi masszát igazítsunk el rajta úgy, hogy a sajtszeletet befedje, a sajt sehol ne lógjon ki alóla.
A morzsa segítségével formázgassuk, fordítsuk meg, hogy a morzsa mindenhol érje. (Lásd a képeket.)
5. Sütőpapírral bélelt, kiolajozott tepsibe tegyük, a szeletek tetejét is fújjuk be olajjal egy kissé.
6. 25-30 percig süssük 180 fokos sütőben, illetve addig, amíg a felületén a morzsa látványosan megpirul.
7. Bármilyen kedvenc szósszal meglocsolva, bármilyen körettel tálalhatjuk.
Megjegyzés:
A grillezhető, házilagosan elkészíthető, növényi sajt receptjét lásd:
Grillezett növényi sajt miso ízesítéssel
Jó étvágyat!
A növényi sajttal töltött banánvirág recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | HÚSHELYETTESÍTŐK