A lisztkeverék, amelyet összeállítottunk nagyon jól működik, alkalmas süteményekben a hagyományos fehér búzaliszt kiváltására, szinte bármely receptben lecserélhető azonos mennyiségben a búzaliszttel.
Azoknak ajánljuk, akik egészségi okokból, kíváncsiságból vagy csak a változatosság kedvéért szeretnék étkezésükben kiváltani, helyettesíteni a búzalisztet. Jóval olcsóbb a boltokban kapható lisztkeverékeknél, egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk belőle és a heti, napi sütéseinket aztán ebből a lisztkeverékből intézhetjük. A lisztkeverék valamennyi hozzávalója a Bulkshopban, egy helyen megvehető. A gluténintoleranciával küzdők természetesen használjanak tanúsítvánnyal ellátott liszteket.
A pite elegendő egy hatalmas vacsorához, ebédre főételként.
A lisztkeverék hozzávalói 2.5 dl-es bögrével számolva
1 bögre fehér rizsliszt
1 csésze zabliszt
1 csésze kókuszliszt
1/4 csésze kukoricakeményítő
1 kávéskanál konjakliszt
A lisztkeverék a konjakliszttől viselkedik majd úgy, mint a hagyományos liszt, ez az összetevő nem ki- vagy lecserélhető benne. Bár a konjakliszt nem olcsó, de nagyon kevés kell belőle. A konjakliszttől azt reméljük, hogy nyújtható tésztát is tudunk majd kikísérletezni a keverékünkből, ahogy azt már korábbi beigli receptünkben tettük is. Hamarosan ilyen, nyújtható tésztarecepttel is jelentkezünk.
https://www.bulkshop.hu/receptek/egyszeru-konnyen-elkeszitheto-vegan-glutenmentes-beigli-recept

(a felsorolt mennyiségekből egy hatalmas, akár 4-6 ember számára elegendő pite lesz)
1 nagyon megpúpozott bögre + 1 púpozott evőkanál kukoricadara
1 nem teljesen tele bögre (2/3 bögrényi) a fent leírt lisztkeverékből
1 púpos kávéskanál barna nádcukor vagy kókuszcukor / cukor
1/2 zacskó sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál vagy ízlés szerint himalája só
2 tojás
1 bögre növényi tej (mi saját készítésű kókusztejet használtunk)
6 evőkanál finomított, olvasztott kókuszzsír (nem extra szűz )
Legalább 1/4 kiló felezett koktél- vagy más apró paradicsom
A feltéthez mi kész BBQ szószt, ketchupot, lilahagymát és főtt kukoricát használtunk. A feltét lehet más is, az első kísérleti adagot főtt karfiollal és brokkolival készítettük és az is nagyon finom volt.
Elkészítés
1. A sütőt kapcsoljuk be és 180 fokra melegítsük elő.
2. Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, a sütőpapírt vékonyan olajozzuk meg. Mi alul lukacsos pizzaformát használtunk, amely olcsón kapható a Bulkshopban és pizzasütésen kívül, papírral bélelve alkalmas kerek, piteszerű vagy kelt tészták sütésére is. Praktikus, egészen biztosan átsül benne a sütemények alja is. Lásd ide kattintva.
3. Az elfelezett, apró paradicsomokat fektessük az olajozott sütőpapírra, a vágott felükkel felfelé.
4. Keverjük össze a pitetészta száraz hozzávalóit, a közepébe üssük bele a tojásokat és a tejet, a kókuszzsírt, dolgozzuk jól össze. Lágy, könnyen kenhető, de nem folyós tésztánk lesz, amelyet kisebb adagokban terítsünk el egyenletesen a paradicsomokon. A paradicsomok szervesülnek sütés közben, sütés után nem látszanak majd ki a tésztából, de ízletessé, puhává varázsolják a piténket. Tulajdonképpen egy gyümölcsös pitéhez hasonlítható, amelyben gyümölcsdarabok sülnek, csak itt paradicsomokat használunk gyümölcs helyett.
5. Süssük a pitét 20-25 percig, gyönyörűen, szinte pirosra sül.
6. Egy kerek tálca segítségével, kevés hűlés után fordítsuk ki a sütőformából, húzzuk le róla a sütőpapírt kenjük meg a tetejét paradicsomszósszal és minden földi jót halmozzunk rá. Ketchuppal meglocsolva mennyei.
Jó étvágyat!


A paradicsomos kukoricapite és egy jól működő lisztkeverék recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.