Annyiban különbözik azonban hagyományosan készített társaitól, hogy a rizs főzéséhez és a kísérőként használt vaníliapudinghoz nem tehén, hanem növényi tejet használtunk, cukor helyett eritritollal édesítettük. Az elkészítésénél azonban ragaszkodtunk a tojáshoz, hiszen ez az étel a tojások felvert habjától olyan könnyű, krémes. Így az elkészült felfújt a vegetáriánus étrendbe jól illeszthető, gluténmentesen elkészíthető, de nem vegán. Szívesen vennénk azonban egy jó vegán receptet is ebben a témában, amelyben a tojás is növényi összetevőre cserélődik, ha van ötletek ehhez, osszátok meg velünk.
Gyümölcsként epret választottunk hozzá, ki akartuk használni az eperszezon végét. Tulajdonképpen ez az édesség bármilyen gyümölccsel elkészíthető, a mi piacunkon azonban most kecsegtetően olcsó az eper, hát mellette döntöttünk.
Hozzávalók
A rizshez:
1 bögre jázmin rizs
1 liter növényi tej (mi saját készítésű kókusztejet használtunk)
4 evőkanál eritritol / glicin / más cukor / cukorpótló / szirup
3 egész tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál őrölt citromhéj / fél citrom reszelt héja
1 marék mazsola
1 evőkanál kókuszzsír + a tepsi kenéséhez
1 evőkanálnyi zsemlemorzsa (gluténmentes, ha szükséges)
30 dkg szeletelt eper + pici fahéjas eritritol a szóráshoz
1 csipetnyi só
Hozzávalók a vaníliapudinghoz

3 dl növényi tej
2 evőkanál eritritol vagy más cukorpótló
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 evőkanál kukorica- vagy más keményítő
1 csipet só
1 tojás sárgája
Elkészítés
A rizs elkészítése:
1. A jól átöblített rizst a növényi tejben lassú tűzön puhára főzzük.
2. A megfőtt rizst kihűtjük, legalább langyosra.
3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a citromhéjat.
4. A rizst és a tojássárgáját összekeverjük, beledobjuk a megmosott mazsolát is.
5. A legvégén nagyon gyengéden beleforgatjuk a masszába a tojásfehérjét is.
6. Egy kókuszzsírral kikent, zsemlemorzsával meghintett tortaforma aljába halmozzuk a rizses massza felét.
7. Felhalmozzuk rá a szeletelt epret, amit meghintünk kevés fahéjas eritritollal.
8. Rásimítjuk a rizses massza másik felét.
9. 180 fokos sütőben pontosan egy órán át sütöttük.
A formában hűtöttük ki. Akkor jól szeletelhető, ha már kihűlt. Mi vaníliapudinggal díszítettük.
10. A puding elkészítése:
Forraljuk fel 2 dl tejet.
1 dl tejben oldjuk fel 1 evőkanál kukoricakeményítőt, az édesítőként használt cukorpótlót, vaníliát, sót és géppel keverjük bele egy tojás sárgáját.
Ha a tej felforrt, húzzuk félre és lassan csurgassuk hozzá a tojásos, keményítős keveréket. Tegyük vissza a tűzhelyre és állandó keverés mellett rottyantsunk rajta egyet.
Jó étvágyat!




A rizsfelfújt eperrel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.