Ha Húsvét, akkor sonka, még a vegánoknak is, frissen sült kenyérben még a gluténkerülőknek is. Természetesen a képen látható kenyeret el lehet készíteni vegán fehér kenyérrel is, ha van egy jó búzakenyér recept hozzá, ha nem okvetlen kell, hogy a kenyerünk gluténmentes is legyen, próbálkozzatok nyugodtan azzal a variációval is. Mi gluténkerülők kedvéért ragaszkodtunk a gabonamentességhez. Ahogy a képeken is látható, laza, szellős, puha kenyeret sütöttünk, amelyben büszkén feszített - az általunk is forgalmazott - 827 Kitchen növényi sonkája.
A töltött kenyér gyönyörűen rövidített kelesztési idővel megkelt, hűlés után a kenyér és a sonka közötti, a kelesztés és a sütés közben keletkező keskeny rést tormakrémmel töltöttük ki.
Nagyon pikáns, kissé csípős szeletekre vágtuk.
Jó lett volna egy kis ketchup vagy édes csili is, de az sajnos pont nem volt a kamrában.
A kenyérhez a jól bevált, saját lisztkeverékünket használtuk, amely barna rizsliszt, cirokliszt, hajdinaliszt és tápiókaliszt egy-egy arányú keveréke. Már két éve ebből a keverékből sütjük a kenyerünket, illetve néha a cirokliszt helyett köleslisztet használunk. Természetesen más lisztkeverékek is használhatók, a Bulkshpban is vásárolhattok ilyeneket. A kenyeret elkészítettük élesztővel is és egy másik variációban gluténmentes Kovászkával is. A Kovászka használatával nagyon jó, jól megkelő, ízletes, kovászízű kenyeret lehet sütni, élesztő helyett próbálkozhattok azzal is.
A kenyeret nem kell órákig keleszteni, akkor sem, ha Kovászkát, akkor sem, ha élesztőt használunk. A kenyér gyorsított kelesztéssel készül. A módszert a leírásban, az elkészítésnél pontosan leírom.
Hozzávalók a „sonkával” töltött kenyérhez
7 dkg barna rizsliszt7 dkg hajdinaliszt
7 dkg cirokliszt / kölesliszt
7 dkg tápióka keményítő
2 evőkanál útifű maghéj
1 kávéskanál só
5 gramm porélesztő / 1.5 dkg Kovászka
0.5 dl langyos víz
1 löttyintésnyi étolaj
25 dkg növényi pecsenyesonka
Hozzávalók a tormakrémhez
egy 10 cm-es darab torma1-2 dl édesítetlen növényi habalap / növényi „tejföl” / kókuszkrém / rizskrém
1 csipet só
1 mokkáskanál valamilyen cukor / cukorpótló
1 facsarásnyi citromlé
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A sonkával töltött kenyér elkészítése
A kenyér elkészítése
A sütőt kapcsoljuk be 45- 50 fokos hőmérsékletre.A langyos vízbe áztassuk be az útifű maghéjat, és okvetlen várjuk meg, amíg kocsonyásra dermed, ez akár 15 percnyi idő is lehet, a víz hőmérsékletétől függően.
Készítsük elő, zsírozzuk ki a sütőedényt.
A liszteket mérjük ki. Tegyük bele az élesztőt / Kovászkát, sót, élesztőt is. Keverjük össze alaposan.
A megdermedt útifű maghéjjal gyúrjunk belőle tésztát. Az összeállítás után kézi dagasztóval alaposan dagasszuk ki, amikor szinte már végeztünk, adjuk hozzá az étolajat és azzal is dagasszuk ki.
Ha a kenyértészta simán elválik dagasztás közben az edény falától, a dagasztás akkor jó és eredményes.
A megdagasztott kenyértésztát emeljük át egy deszkára és a tenyerünkkel lapogassuk széjjel. A közepére helyezzük a sonkadarabot - nem kell szétszedni, csak a hálótól megfosztani. A sonka ízletes, nem igényel külön pácolást, de megtehetjük, hogy paradicsomos, szójaszószos, BBQ fűszeres páccal vékonyan(!) bevonjuk. Ha túl sok a pác, a kenyér kelése közben a megrepedő tésztából kifolyhat.
A sonkadarabot csomagoljuk be, a csomagolt résszel lefelé tegyük a sütőedénybe.
Nagyjából 5 percre tegyük az 50 fokos sütőbe kelni, majd kapcsoljuk rá 200 fokra a hőmérsékletet és 55-60 percig süssük a kenyeret.
A tormakrém elkészítése:
Míg a kenyér sül, a tormakrém hozzávalóit turmixoljuk össze.Amikor a kenyér kisült és kihűlt, a kenyér és a sonka közötti keskeny résbe tunkoljunk tormakrémet, ketchupot, mustárt, majonézt vagy, amit szeretnénk.
Jó étvágyat!
Az egyszerű rizskenyerek recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA