Ha szükséges készítsük garantáltan gluténmentes zabból, ha nem vagyunk gluténérzékenyek, akkor nyugodtan készíthetjük jelöletlen zabpehelyből is.
Az elkészítés pedig nagyon egyszerű, 2-3 napig a hűtőben tárolható.
Hozzávalók
Zabtej
1 bögre (2,5 dl-es) zabpehely1 liter víz
2-3 szem datolya
1 mokkáskanál vaníliakivonat
Zabtejszín
1 csésze zabpehely3-4 dl víz
só
Zabtejföl
1 csésze zabpehely3-4 dl víz
1 dl (vagy kevesebb) semleges ízű étolaj
1 kávéskanál almaecet / citromlé
só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Zabtej elkészítése
Többféleképpen készíthetjük.1 variáció: A zabpelyhet kissé pirítsuk meg egy serpenyőben.
A pirított zabot egy éjszakára áztassuk be két, háromszoros mennyiségű vízbe vagy öntsük le forró vízzel egy félórát így áztassuk. Ebbe az áztató vízbe dobjuk bele a datolyákat is ázni.
Szűrjük le az áztató vizet.
A megázott zabot és datolyát tegyük a turmixba, öntsünk rá 1 liternyi vizet. Tegyünk hozzá 1 mokkáskanálnyi vaníliát is és egy leheletnyi sót.
Nagyon alaposan turmixoljuk össze. Ha a turmixolás elég alapos sima, krémes állagú tejet kapunk, amit nem is kell leszűrni.
Ha nem érezzük elég hígnak a tejet nyugodtan tegyünk még hozzá egy kis vizet.
Ha nem elég erős a turmixunk egy sűrű szitán szűrjük át.
2. variáció: A zabot nem kell megpirítani, pirítás nélkül áztassuk be.
Zabtejföl elkészítése
A zabtejfölből kihagyjuk a datolyát és a vaníliát.A beáztatott zabot 2-3 dl vízzel öntjük fel. Hozzátesszük a sót, az olajat és egy facsarásnyi citromlevet vagy egy kávéskanál almaecetet.
Zabtejszín elkészítése:
A beáztatott zabot 4-5 dl vízzel öntjük fel és úgy turmixoljuk.Ha édesre akarjuk, úgy ízesíthetjük, mint a tejet.
Egészségünkre!
A zabtej, zabtejszín, zabtejföl recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: NÖVÉNYI ITALOK | LEKVÁROK, DZSEMek