Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Zöldfűszeres grissini kenyérke recept

   
Vegán életmódba illeszthető kenyérféle.

A grissini az a vendégváró rúdkenyérke, amelyet már a vendégek megérkezése előtt megdézsmálunk, jó, ha fel nem faljuk az egészet. Az a „na még egyet, de tényleg ez lesz az utolsó” fajta kenyérke, amelynek az evését akkor sem lehet abbahagyni, ha már pukkadásig vagyunk.

Olaszország az őshazája, de szerte a világon sokféle ízesítéssel sütik ezeket a méltán híres rudacskákat. Elkészítése nem bonyolult. Az alábbi receptben ismertetett kenyérkéknek a tésztáját még csak hosszasan keleszteni sem kell. Gondolunk egyet, bekapcsoljuk a sütőt, mire bemelegszik már kész is, tehetjük a sütőbe. Mi kicsit megcsavarkásztuk, hogy érdekesebb, mutatósabb legyen, de még csak csavargatni sem kell okvetlen. Ropogós kérgű, belül puha, rettentően finom.

A Bulkshopban kapható Pizzalisztből (Farina speciale) sütöttük, ez a jó minőségű, nagyon finom liszt nagyon jó választásnak bizonyult ehhez a kenyérkéhez.
Most az éppen növőben, fejlődőben lévő zöld fűszernövényeinket használtuk az ízesítéséhez, de elkészíthető szárított fűszerekkel, kömény- és szezámmagos ízesítéssel is.
Az eredeti olasz receptek nagy szemű sót ajánlanak a szórásához, mivel nekünk ilyenünk nem volt, egy sűrű szűrőn keresztül megszitáltuk a sót, ami a szűrőben maradt, azt tekintettük nagy szeműnek.
A képen látott mennyiséget 25 dkg lisztből sütöttük, de érdemesebb - a kapóssága miatt - inkább 0.5 kg lisztből sütni. Ez esetben a receptben megadott mennyiségeket meg kell duplázni.

Hozzávalók

25 dkg jó minőségű liszt (Pizzaliszt)
1 dkg élesztő
0.5 kávéskanál cukor

0.7 dl kókuszjoghurt* (opcionális hozzávaló)
0.5 dl olíva olaj
0.5 kávéskanál
0.5 evőkanál nagy szemű só / lehet kicsit több
0.7 dl langyos víz
2 evőkanálnyi vegyes, aprított zöldfűszer: kakukkfű, oregánó, rozmaring, stb. / vagy 1 evőkanálnyi vegyes szárított fűszer


Elkészítés

1. A felsoroltakból az élesztő felfuttatása után gyúrjunk egy jól formázható cipócskát, amit az összeállítás után osszunk is ketté. A kettéosztott tésztával könnyebb bánni, formáljunk belőle két cipócskát.
2. Terítsünk ki sütőpapírt és a további műveleteket ezen a papíron végezzük, majd ezzel a papírral együtt helyezzük a tepsibe is.
3. Az cipócskákat nyújtsuk ki körülbelül 0.5-07 cm magas téglalapokká.
4. A lapok felületét leheletnyit vizezzük meg és szórjuk meg a nagy szemű sóval.
5. A téglalapokat vágjuk körülbelül 1-1.5 cm széles csíkokra és a képen látott módon csavarjuk meg kissé őket. Ha nem a csavarás mellett döntünk, akkor kissé hengergessük meg a csíkokat.
6. A sütőpapírral együtt emeljük be a tepsibe és 200 fokon süssük körülbelül 12-15 percig.
Figyeljünk rá, ne égjen meg. Mikor szép rózsaszínek vegyük ki a sütőből.

Megjegyzés: *A kókuszjoghurt opcionális hozzávaló, nyugodtan használhatunk helyette azonos mennyiségű vizet.

Jó étvágyat!







A gőzgombóc recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.

 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.