A kendermag egy szuperfood. Optimális összetételben tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Kitűnő fehérjeforrás: mintegy 24%-a különösen jól emészthető protein. Megtalálható benne mind a nyolc, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosav. Kevés egészségesebb magfélét találunk. Egészségügyi értékei miatt a népi gyógyászat is használja, könnyen emészthető, jól felszívódó, immunerősítő, gyógyulást támogató.
Az interneten kötetnyi irodalmat lelhetünk fel számos egészségügyi értékéről.
A Bulkshopban igen jó minőségű hántolt és hántolatlan kendermag is kapható. Mi most a hántoltból készítettünk pesztót. A hántolatlan is nagyon jó, de azt darálóval nagyon apróra, szinte porrá kell őrölni.
Elkészítettük hozzá a kenyeret is, hogy legyen a pesztónkat mire kenni. A kenyérbe belesütöttünk egy nagy marék zöld fűszerlevelet is, de sajnos ez a fotókon alig látszik, a levélkék tökéletesen integrálódtak a kenyér belsejébe, de a kenyerünk íze fantasztikus lett tőlük.
Ez a kenyér egy nagyon jól működő lisztkeverékből készül, amelyet többféle liszt egyenlő arányú összekeverésével készítettünk. Érdemes egyszerre többet is bekeverni és mindig annyit elkészíteni belőle, amennyit a kenyérsütő formánk és az igényeink diktálnak.
Mi ezt a kenyeret már nagyon sokszor megsütöttük, hol ilyen, hol olyan ízesítéssel, mindig sikerül. Nézzétek meg a képeket milyen laza, könnyű, jól megkelt.
Hozzávalók a kendermagos pesztóhoz
2 dl kendermag- és olívaolaj keveréke, de készülhet csak kenderolajból is, de finom benne a lenmagolaj is
1 bögre hántolt kendermag (mi megőröltük)
1 nagyon nagy csokor vegyes zöldfűszer: bazsalikom, oregánó, koriander, kakukkfű, akár kevés lestyán levél is, de készíthetjük csak egyféle zöldből, például bazsalikomból
só
bármilyen további ízesítő, például átnyomott fokhagyma vagy fokhagymapor
Elkészítés
A zöld növényeket mosás után alaposan rázzuk és szárítsuk le, leveleiket csipkedjük le, a kemény fás szárakat dobjuk ki vagy főzzük bele zöldség-alaplébe.
Mindent tegyünk aprítógépbe vagy a fűszerleveleket aprítsuk össze külön és úgy keverjük a többi hozzávalóhoz.
A kenyér hozzávalói
40 dkg lisztkeverék, az alábbi lisztek egyenlő arányú keveréke:
barna rizsliszt
hajdinaliszt
kölesliszt
tápiókaliszt
2 evőkanál őrölt lenmag
2 evőkanál útifű maghéj
1 csomag szárított élesztő
5 dl víz
1 kávéskanál só
1 nagy marék aprózott, zöld fűszerlevél, ami lehet csak egyféle zöldből, de lehet vegyesen is, bazsalikom, oregánó, koriander, stb. Szűkösebb időszakokban jó a szárított fűszer is.
Elkészítés
A hozzávalókból keverjünk kenyértésztát.
A kenyértészta nem lesz formázható, sűrű, ragacsos masszát kapunk, amelyet öntsünk azonnal a sütőformába.
Hagyjuk kelni, nagyjából egy óra alatt látványosan megduplázódik.
Előmelegített 200 fokos sütőben 55 percet sült a mienk.
Nézd meg a hántolt kendermagból készült kendertej receptünket is.
Jó étvágyat!
A zöldfűszeres kenyér kendermagos pesztóval recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.