Leírás
Az agaragar jellemzői
Az agaragar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya. Az agaragar port tengeri vörösmoszatokból nyerik, ételek sűrítésére és zselésítésére használják. Semleges ízű színtelen zselésítő, és ugyanúgy zselésít, mint a zselatin, de növényi eredetű. Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot.
80% rosttartalommal rendelkezik, így táplálék-kiegészítőként emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák. Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése.
Miért kedveli a gasztronómia az agaragart?
- Rendkívüli sűrítő, zselésítő hatása miatt (hidegtálak, aszpik)
- Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez (cukrászipari termékek)
- Melegítés közben is stabil marad, állagát tartja (szószok)
- Könnyen tárolható, használata egyszerű
- Vegetáriánusok is fogyasztják
Az agaragar használata
1 liter folyadékhoz kb. 5g agaragar port használjunk. Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni. Az agaragar forrón híg, csak 40 fokon körül sűrűsödik be.
Receptek agaragarral
NapraforgósajtBodzazselé
Kókuszpuding áfonyazselével
Zabmuffin mangókérmmel
Tökkrémes recept
Joghurttorta
Citromos köleshab csokireszelékkel
Citromos pite
Kölespuding ananászbőrben
Rántott növényi sajt
Csokoládés mangókrém
Áfonyabőrbe bújtatott édes köles és rizs
Narancstorta kuglófbőrben
Áfonyás rizstorta
Kókuszgolyó eperzselés bundában
Misóval ízesített vegán lapkasajt
Banánvirágsajt
Lektinmentes kenyér kendersajttal vagy kenderkrémmel
Citromtorta csicseriborsóliszttel
Egyszerű zabmuffin mangókrémmel
Céklatortácska vagy puding
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20133