Nem régen megosztottuk veletek a csicserilisztes piskótánk receptjét, amiből aztán egy továbbgondolásra csokis puszedliket készítettünk. A képeken látható trüffeleket most egy másik, nagyon megbízható vegán, gluténmentes piskótaszerű tésztából készítettük el. Ez a rizslisztes piskóta nagyszerű torták és töltött sütemények alapja lehet. Ebben a receptben ennek a piskótának az elkészítésén van a hangsúly, a trüffelek itt is egy továbbgondolás eredményeként születtek, mert szeretjük a „falatnyi” sütiket, egyrészt a derékbőségünk miatt reméljük, hogy ezekből egyet és csakis egyet kapunk be, másrészt ezek a trüffelek olyan jól variálhatók és ízesíthetők. Kitűnő vendégvárók, kávésütemények, zsúrok, partik alapsüteménye lehet, amelyeknek sokan jobban örülnek, mintha egy tortaszeletet kellene bekebelezniük.
A belsejük puha, gazdag, kellően nedves, a kérgük a csokitól kemény. A felületük kissé rusztikus a belekevert diók, mazsolák, gyümölcsök miatt, de ez az ízélményből semmit nem von le.
A citromos és áfonyás trüffelek hozzávalói
Hozzávalók a piskótához:20 dkg rizsliszt
1 csomag vaníliás pudingpor / fele lehet kakaó is
5 dkg eritritol / cukor
3.5 dl langyos kókusztej / rizstej
6 dkg olvasztott kókuszzsír
2 csapott kávéskanál sütőpor
2 tojásnak megfelelő tojáspótló / 1 lentojás
1 csipet só
1 marék (6 dkg mazsola)
1 marék (6 dkg durvára őrölt dióbél / mandula)
1/2 citrom leve, 1 citrom héja
Hozzávalók az áfonyás trüffelhez:
2/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) áfonyalekvár / más lekvár
Hozzávalók a citromos trüffelhez:
3 bio citrom / 2 narancs / 4 mandarin
2-3 evőkanál eritritol
A bevonat hozzávalói:
1 tábla vegán étcsoki (12 dkg)
1 kávéskanál kókuszzsír
1 dl kókusztej / más növényi tej
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A citromos és áfonyás trüffelek elkészítése
1. A piskóta elkészítéseA sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Készítsük el a tojáspótlót a leírásnak megfelelően vagy keverjük be a lentojást. (1 ek őrölt lenmag + 3 ek víz).
A száraz hozzávalókat keverjük össze.
A nedves hozzávalókat is keverjük össze külön tálba. A száraz és a nedves hozzávalók összekeverése után a masszát öntsük egy bélelt sütőedénybe.
Süssük 35-40 percig (tűpróbáig).
A piskótatésztát hűtsük ki és csipkedjük apróra.
Az elcsipkedett tésztát felezzük el.
2. A lekvárok elkészítése
1 csomag mirelit áfonyát forraljunk fel, nyomkodjuk szét fővés közben és hűtsük ki.
3-4 jól megmosott bio citromot karikázzunk fel szőröstől-bőröstől.
1.5 dl vízben főzzük, amíg a levét elfővi és megpuhul.
Vegyük le a tűzhelyről és botturmix segítségével aprózzuk el.
Édesítsük meg. Hűtsük ki.
3. A trüffelek elkészítése
A tészta felébe keverjünk áfonyalekvárt, felébe keverjünk citromdzsemet.
A masszából gömbölygessünk golyókat.
A golyókat 1 órányi időre tegyük a hűtőbe.
4. A máz elkészítése
Olvasszuk fel a csokit kókusztejben, tegyünk bele 1 kávéskanál kókuszzsírt, hogy a máz fényes legyen és mártogassuk bele a trüffeleket.
Hűtsük legalább egy órát, hogy a csokikéreg megdermedjen.
Jó étvágyat!
A rizslisztes piskótából készült citromos és áfonyás trüffelek recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK