A shiitake gombával kapcsolatos gyógyászati kísérletekről, a gomba kimutatott és bizonyított jótékony hatásairól az elmúlt időben rengeteg cikk, tudományos kutatási adat jelent meg. Fogyasztását friss és szárított állapotban is kifejezetten javasolja a kapcsolódó irodalom, ott ahol az immunrendszer működésének fokozásáról kell feltétlenül gondoskodni, de jelentősen hozzájárulhat más területen is az egészség megőrzéséhez.
Kevés recept kapcsolódik viszont a feldolgozásához, főzéséhez, pedig kifejezetten jó, bár elég intenzív ízű. Mi csiperkegombát tettünk még hozzá, hogy az ízét kicsit „hígítsuk”.
Az általunk elkészített gombakrém gluténmentesen elkészíthető, vegán étel.
A felsorolt hozzávalók irányadóak csak, a hozzávalók mennyisége függ a felhasznált gombák, hagymák nagyságától, az ízlésünktől. Ha elkészítitek a krémet, készítés közben kóstolgassátok, ízesítsétek tovább, alakítsátok a saját ízlésetek alapján. Használjatok további fűszereket (pl. pici mustárt, pár csepp citromot), tehettek bele kerti zöldeket vagy a felsoroltakból nyugodtan hagyjátok el, amit nem szerettek.
Ne készítsetek belőle hatalmas adagot, a megadott mennyiség négy embernek vacsorára, reggelire elég, még akkor is, ha vastagon kenik a kenyerükre. A gombakrémet, lévén, hogy nincs benne semmilyen tartósító, nem lehet sokáig tárolni még hűtőben sem.
A shiitake gombakrém hozzávalói
8-10 fej szárított shiitake gomba3 nagy fej fehér vagy akár barna csiperkegomba
1 kis fej lilahagyma
1 kis fej vörös hagyma / 1 kávéskanál hagymapor
2-3 gerezd fokhagyma / kávéskanál fokhagymapor
2 evőkanál napraforgó mag / kesudió / hántolt kendermag
1 púpos evőkanál inaktív élesztő
1 kávéskanálnyi só
1 púpos evőkanál kókuszzsír vagy 3-5 kanál étolaj
pici bors
pici őrölt kömény
1 kávéskanál kurkuma a színezéséhez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A shiitake gombakrém elkészítése
1. A shiitake gombát egy éjszakára be kell áztatni. Felhasználás előtt a kemény gombaszárakat érdemes eltávolítani.2. A hagymákat a választott zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombákat és 5-6 perc alatt összesütjük a hagymával. A kész gombát kicsit hűtsük ki.
3. A kihűlt gombát tegyük át a turmixba vagy aprítógépbe és adjunk hozzá minden más hozzávalót. Kóstolgassuk, javítsunk az ízén. Az elkészült gombakrém még sokat érik majd a hűtőben a tároláskor is.
Amennyire a gépeitek engedik, sima krémet készítsetek, vízzel vagy növényi tejjel segíthetitek a munkafolyamatot, hogy a gép könnyebben tudjon dolgozni, de nagyon finom úgy is, ha kisebb darabkák maradnak benne.
4. Szigorúan hűtőben kell tárolni.
Jó étvágyat!
A shiitake gombakrém recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: krémek | KENYEREK