A magvajak egy kis praktikával és leleményességgel elkészíthetők az egyszerűbb aprítógépekkel, nem is beszélve arról, hogy a kávédaráló a háztartások mindennapi eszköze és a mostani vajkészítésnél is nagyon jó szolgálatot fog tenni.
Ha nagyobb, keményebb magokból, diófélékből szeretnénk vajat készíteni daraboljuk előre húsdarálóval vagy egyszerűbb aprítógéppel, utána ezt a kissé szemcsésebb őrleményt őröljük tovább a kávédarálóban. Az apróbb magok őrlését (pl. napraforgó, len, szezám) eleve végezhetjük a kávédarálóban. A kávédarálóban nem nehéz és nem is hosszú idő nagyon finom őrleményt készítenünk. Ehhez az őrleményhez adjunk aztán 1-2 evőkanál bio, növényi margarint, ha nem vagyunk vegánok, vajat vagy egyszerűen 1-2 evőkanál étolajat. Véleményünk szerint a legfinomabb, legsimább, legkenhetőbb variáció vegán bio margarinnal készül. Ennek a hozzáadása után az őrölt magok nem lesznek tapadósak, lisztesek, és kenhetőbbek maradnak, mint a vajjal készültek.
Minden magvajnak más és más az íze a mag és a diófélék karakterétől függően, annyiban azonban megegyeznek – persze csak akkor, ha a készítés előtt kissé meg is pirítjuk őket – hogy „libazsírra, pecsenyezsírra” emlékeztető ízük van, ez az íz teszi őket nagyon népszerűvé, ízletessé. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásukról most nem is írunk.
A szezámvaj hozzávalói
egy közepes vajas doboznyihoz1 bögre (2,5 dl) szezámmag
1 kiskanál só
1 evőkanál bio margarin / növényi vaj / 1-2 evőkanál nyersen sajtolt étolaj

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A szezámvaj elkészítése
A szezámmagot világos színűre pirítsuk meg egy serpenyőben, akkor jó, amikor már elkezd finom pattogó hangot adni.
Kicsit hűtsük le és a kávédarálóban 2-3 részletben alaposan őröljük meg.
Adjunk hozzá egy kis zsiradékot.
Jó étvágyat!


A szezámvaj recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KRÉMEK