Leírás
A tökmagolajról bővebben
A tökmagolajat a héj nélküli magból hidegen sajtolással készítik. Fontos tényező, hogy nem alkalmaznak hőkezelést, így megmarad az olaj vitamin és ásványi anyag tartalma.
A tökmagolaj kedvező tulajdonságai
- A hidegen sajtolt tökmagolaj nagyon sok telítetlen zsírsavat tartalmaz.
- Az alábbi vitaminok találhatók benne: E, B1, B2, B6, A, C, D vitamin.
- A következő ásványi anyagokat tartalmazza: foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán.
- Sok benne az antioxidáns, így véd a szabad gyökök káros hatásaitól.
A tökről általában
A tökfélék általában Észak-Amerika déli részéről, Közép-Amerikából, a trópusokról származnak.Régebben a tököt fontos növényként tartották számon, mert E- és C-vitamin forrás, rengeteg benne a magnézium és a kálium, ugyanakkor antioxidánsokban is bővelkedik. Kicsi a zsírtartalma, és kalóriában is szegény.
A benne rejlő tökmagok olajban, lecitinben, enzimekben gazdagok, így csökkentik a koleszterint, továbbá hashajtó és féregűző hatással is rendelkeznek. A tökmag cinket, magnéziumot és foszfort is tartalmaz.
Felbontás után napfénytől védve 2 hónapig fogyasztható.
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Nyomokban mandulát, szezámmagot, diót tartalmazhat!
100 gramm tökmagolaj tápértéke:
Energia KJ-ban: 3600Energia Kcal-ban: 860
Zsír: 80g
- amelyből telített zsírsav: 15g
Szénhidrát: 0g
- amelyből cukor: 0g
Fehérje: 0
Só: 0g
Receptek tökmagolajjal
TökmagkrémTökmagkrémes és vegazsíros kenyér
Tökmagkrém
Hozzávalók:
- 1 bögre tökmag
- 3 evőkanál tökmagolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- só
Elkészítés:
Ha a tökmagot szárazon kissé megpirítjuk, jobban érvényesül az íze.
A szárazon megpirított, majd ledarált tökmagot botmixerrel pépesítsük és keverjük bele a többi hozzávalót. Ha még krémesebbre szeretnénk, akkor kevés vizet is tegyünk bele.
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20222