Leírás
Zabpehelyliszt
A zabpehelyliszt a gabonafélék között az egyik leggazdagabb fehérjeforrás, az aminosavak gazdag tárháza. Antioxidánsokban, ásványi anyagokban is gazdag. Megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
Hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez és a keringés javításához.
A zabpehelyliszt felhasználása
Kiválóan alkalmas mártások, levesek, főzelékek sűrítéséhez, töltelékes áruk készítéséhez, panírozáshoz. Felhasználható süteményekhez, péksüteményekhez, kenyérsütésnél, pudingokhoz, krémekhez.
A zabot az ókorban a görögök és a rómaiak takarmányként termesztették.
Ma elsősorban a mérsékelt égöv északi részén termesztik, mivel kedveli a hűvös, csapadékos klímát.
A zabpehelylisztet a zabpehely megőrlésével, frakcionálásával állítják elő,
így a lisztben megmarad az összes biológiailag fontos alkotóelem.
Vegán almás pite - rövid recept videó
100 gramm zabpehelyliszt tápértéke:
Energia KJ-ban: 1699
Energia Kcal-ban: 402
Zsír: 7,6g
- amelyből telített zsírsav: 1,46g
Szénhidrát: 71g
- amelyből cukor: 1,5g
Fehérje: 12,4g
Só: 0,001g
Receptek zabpehelyliszttel
ZabfalatokMárványkeksz
Hógolyók
Céklás kekszek
Krumplis zabgombócok sajtszószban
Mákos pite aszalt szilvával
Teasütemény
Mákos beigli gluténmentesen
Kakaós, datolyás zabmuffin
Zabos, epres sütemény
Zabkeksz
Zabos, kókuszos keksz
Sütőtökös zabpalacsinta datolyasziruppal
Kókuszkrémmel töltött palacsintatorta
Kakaós zabkeksz
10 perces kókuszos süti málna- vagy csokiöntettel
Egyszerű zabmuffin
Kenyér helyettesítő zabpehelyliszttel
Hozzávalók:
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- 4 evőkanál zabpehely
- 1 evőkanál zabkorpa
- 1 evőkanál rozsliszt
- 150 g áttört tehéntúró
- 2 db tojás
- 1 tasak sütőpor
- só
- 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- magvak tetszés szerint
Elkészítés
Keverjük össze a felsorolt alapanyagokat és és annyi vízzel hígítsuk, hogy negyed óra állás után is tejföl sűrűségű maradjon. 170 fokos sütőben kb. 30 percig süssük.