Leírás
Darált mák
A BackMit darált mák bevizsgált alapanyagból készült. A mákot évente egyszer szüretelik, és szakszerűen tárolják. Csakis jó minőségű alapanyagból készül, melyet akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik. Az alapanyagot ellenőrzött, természetes eljárás teszi hosszan eltarthatóvá, mely során darálják, és csomagolják. A hosszú minőségmegőrzési időt kiváló minőségű, speciális fényvédő csomagolóanyagunknak köszönhetően tudjuk garantálni. A modern háziasszony sok időt takaríthat meg a BackMit darált mák használatával, valamint kiegészítheti receptjeit a saját elképzeléseivel.
Glutént, tojást, tejet, földimogyorót, szóját, dióféléket és szezámmagot is felhasználó üzemben készült.
A mák jellemzői
A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, és a mákszemek jelentik az egyik leggazdagabb kalciumforrást. Hetente legalább 3 alkalommal fogyasztva rendkívül hatásos a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában.Nagy mennyiségben tartalmaz más ásványi anyagokat is: cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot.
A vitaminok közül értékes B1-B6-, B2-, niacinforrás.
A mákos étel fogyasztása megtisztítja az emésztőrendszert, mivel magához köti a lerakódott salakanyagokat. Emiatt ilyenkor bőven kell folyadékot fogyasztani.
A mák felhasználása
A mákot leggyakrabban tésztákhoz, számtalan süteményhez, réteshez, kenyérfélékhez, édességekhez és müzlikben használjuk.A mák őshazája Közép-Ázsia, de az egész világon elterjedt. Magyarországon is régóta termesztik. Étolajat sajtolnak belőle és egyes részeit a gyógyszeripar is felhasználja görcsoldók, köhögéscsillapítók, fájdalomcsillapítók hatóanyagaként.
100 gramm darált mák tápértéke:
Energia KJ-ban: 2140
Energia Kcal-ban: 515
Zsír: 37g
- amelyből telített zsírsav: 3,6g
Szénhidrát: 22g
- amelyből cukrok: 4,3g
Fehérje: 21g
Só: <0,08g
Receptek mákkal
Gluténmentes szilvásgombóc mákbundában
Máktej
Mákos tészta
Szilvás gombóc mákbundában
Hajdinalisztes, vegán palacsinta, avagy a legfinomabb lekváros és mákos tészta recept
Mákos guba más köntösben
Máktekercs aszalt szilvából
Vegán túrós gombóc máköntettel
Mákos tápiókapuding
Könnyen készíthető beigli
További recept: mákos-mézes csík
Főzzünk ki 20 dkg cérnametéltet és hűtsük le.
A hideg tésztát keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű darált mákkal és mézzel.
Hűtőben tartott hideg cérnametélttel a legfinomabb.