Leírás
A dió előnyös hatásai
A dió sok vitamint tartalmaz. A és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamint tartalmaz (B1, B2, B6), így védi az idegrendszert és az izmokat. C-vitamint is tartalmaz, jó hatással van az immunrendszerre.
Az ásványi anyagok közül a magnézium, kálium, kalcium, vas, réz, cink, mangán, fluor, szelén is megtalálhatóak benne.
A magnézium kiemelkedő szerepet játszik a test sok folyamatában, véd a stresszel szemben. Kálium szükséges a sejtek megfelelő működéséhez. A kalcium többek között fontos a csontok megfelelő állapotához. A szelén segítő molekulaként hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. A szelén nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, fontos sejtvédő antioxidáns, ezenkívül hangulatjavító, szellemi teljesítményt fokozó hatása is ismert. A vas fontos szerepet tölt be a vér oxigénszállításában. A fluor a csontképzésben, a réz a vérképzésben játszik szerepet. A cink részt vesz a szervezet anyagcsere folyamatainak a szabályozásában. A mangán antioxidánsként működik és szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében is. A szelén is betölt antioxidáns funkciót, erősíti az immunrendszert, és szívizomgyengeség esetén is segíthet.
Omega-3 zsírsav tartalma kedvező hatású a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.
A benne található többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.
Magas az antioxidánstartalma. Más diófélékkel összehasonlítva (mandula, pisztácia, kesudió, pekándió) több antioxidánst tartalmaz.
Magas a rosttartalma, így fogyasztása sokat tehet az emésztés megfelelő működéséért.
Összetételét tekintve bővelkedik fehérjékben. 100g dió 17g fehérjét tartalmaz.
Magas kalóriatartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani.
A dió története
Régészeti leletek alapján már Kr. e. 7-9000 között őseink már fogyasztottak diót, valószínűleg az egykori Perzsia területén. Innen a dió eljutott Közép-Ázsiába, Kínába és az ókori Görögországba is. A Római Birodalom a görögök által ismerte meg.
Magyarország területén a dió őshonosnak számít, már a honfoglaló magyarok is fogyaszthatták.
A dió felhasználása
Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra.Dió a konyhánkban
Dióval sok étel készíthető, mártásokhoz és salátákhoz éppúgy adhatjuk, de ízletes csemege zsiradék nélkül pirítva is. Sokféle salátára szórhatunk egy kis pirított diót. Különféle uzsonnakrémeket, mártogatókat is készíthetünk dióból.
Napi ajánlott fogyasztása:
Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.Már kevés dió rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk pl. a szívbetegségek kockázatának csökkentése érdekében. Magas vérnyomás vagy koleszterinszint esetén is segíthet. Kiváló hatással van az agyi erekre, kutatások igazolják, hogy a dió fogyasztása támogatja a memória működését.
Ezek mellett immunerősítésre, fizikai terhelhetőségre is kitűnő választás a dió. Magas energiatartalma ellenszere a fizikai gyengeségenk.
100 gramm dióbél tápértéke:
Energia KJ-ban: 2725
Energia Kcal-ban: 661
Zsír: 58g
- amelyből telített zsírsav: 6g
Szénhidrát: 14g
- amelyből cukor: 3,1g
Fehérje: 15g
Só: <0,02g
Receptek dióval
Almás, diós zabkenyér
Diótorta
Diókrém
Vegán sajt
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 21124