Leírás
Pattogatott amaránt - Kiváló minőségű fehérje összetétele, valamint magas kalcium, magnézium és vastartalma miatt elismerten a legkomplettebb tápanyagtartalmú mag.
Átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. Lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz.
Az amaránt mag a szívbarát gabona,
mivel magas magnéziumtartalma az infarktus megelőzésében fontos szerepet játszik. Szemben a többi gabonafélével, az amaránt aszkorbinsavat is tartalmaz.
Az őrölt mag keményítőtartalma miatt kenyérsütésnél is felhasználható, konyhai felhasználása rendkívül sokrétű lehet. Keverhetjük önmagában is tejbe vagy joghurtba, müzlibe. Felhasználható süteményekben, levesekben, salátákban.
Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza.
Sokoldalú eledel, és nagyon laktató. Nem véletlen, hogy az aztékok Isten ajándékának tartották.
100 gramm pattogatott amaránt tápértéke:
Energia KJ-ban: 1526
Energia Kcal-ban: 359
Zsír: 8g
- amelyből telített zsírsav: 2g
Szénhidrát: 63g
- amelyből cukor: 3g
Fehérje: 18g
Só: <0,1g