Hurrá! Sikerült pehelykönnyű, az „igazinál” sokkal egészségesebb, de még annál is finomabb, vegán és gluténmentes táplálkozásba is beilleszthető aranygaluskát, édes kelt tésztát készítenünk.
Nem ez volt az első próbálkozásunk, már régen kacérkodunk ennek a klasszikus kelt tésztának a megreformálásával, gluténmentesítésével.
Háromféle lisztet használtunk hozzá. Hajdina, köles és barna rizslisztet. A sütési technikának is köszönhetően duplájára kelt, laza szerkezetű, édes, puha, fenséges volt.
Banánvirág konzervből készítettünk hozzá vaníliás és áfonyás öntetet, gondolva azokra is, akik csökkentenék a táplálkozásukban a szénhidrátok mennyiségét. Meg aztán nagyon szerettük volna azt is kipróbálni, hogy a banánvirág hogyan viselkedik édességként, desszertként. Kiállta a próbát így is.
Hozzávalók az aranygaluska tésztájához
2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) darált dió + 4 evőkanál nem őrölt kókusz- vagy barnacukor a szóráshoz20 dkg hajdinaliszt
10 dkg barna rizsliszt
5 dkg kölesliszt
2 dkg útifű maghéj
1 evőkanál répacukor (az élesztő miatt)
3 evőkanál kókusz vagy barnacukor
0.5 dkg őrölt lenmag
2 evőkanál olvadt kókuszzsír a dagasztáshoz
5 dkg élesztő
0.5 liter víz / rizstej
1 csipet só
Olvasztott kókuszzsír a formázáshoz (3-4 evőkanálnyi)
Hozzávalók az öntethez / pudinghoz
2.5 dl növényi tej
1 leszűrt banánvirág konzerv
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő / tápiókakeményítő
3 evőkanál eritritol vagy más fehér színű édesítő / cukorpótló
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál kurkuma a színezéshez
1 csipet só
Az áfonyás változathoz: 0.5 csomag (2/3 bögre) fagyasztott vagy friss áfonya
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Az aranygaluska elkészítése
1. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük 50 fokra.2. Daráljuk meg a diót durvára és adjuk hozzá a barna vagy kókuszcukrot kristályos formában.
3. Egy kisebb tepsi (pl. 20cm×25 cm) alját béleljük ki papírral.
4. Langyos vízbe / rizstejbe keverjük bele az útifű maghéjat és tegyük félre kocsonyásodni.
5. Keverjük össze a liszteket és minden más hozzávalót. Szükséges ehhez a recepthez 1 lapos evőkanálnyi hagyományos cukor, hogy az élesztőt munkára serkentse.
6. Az összekevert száraz anyagokhoz öntsük hozzá a megkocsonyásodott folyadékot és nagyon alaposan keverjük, dagasszuk el. (Géppel is dagaszthatjuk.) Alaposan dagasszuk meg a tésztát. A dagasztás utolsó fázisában adjunk hozzá két részletben az olvasztott kókuszolajat.
Sima, az edény falától elváló, egy darabban mozgatható, formázható, de azért puha tésztát kell kapjunk.
7. Egy evőkanalat mártsunk be olvadt kókuszzsírba és az olajos kanállal tegyünk egy evőkanálnyi tésztát a kibélelt tepsibe. Szórjuk meg egy nagy csipet cukros darált dióval. Újra mártsuk a kanalat az olvadt kókuszzsírba és ismét vegyünk ki egy nagyobb kanálnyi tésztát a tepsibe és szórjuk meg darált dióval.
Ezt a műveletet addig folytassuk, amíg a tészta el nem fogy.
A maradék diót (ha van) szórjuk a tészta tetejére.
8. 15 percre tegyük be a langyos (50 fokos) sütőbe kelni, majd 15 perc után kapcsoljuk a sütőt 200 fokra.
9. Innentől számítva süssük 45-50 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
10. Készítsük el az öntetet / pudingot.
Minden hozzávalót tegyünk a turmixba.
11. Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat, míg a banánvirág teljesen és simán integrálódik.
12. A turmixolt masszát tegyük egy edénybe és sűrűsödésig forraljuk fel.
13. Az áfonyát kissé főzzük fel, de nyersen is használhatjuk díszítéshez.
14. Amennyiben áfonyás öntetet / pudingot szeretnénk készíteni, azt most turmixoljuk hozzá.
Jó étvágyat!
Az aranygaluska banánvirágpudinggal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PUDINGOK | GM SÜTEMÉNYEK