Leírás
A nádcukor jellemzői
A nádcukor íze igencsak eltér a fehér cukor ízétől, kellemesen karamellás és a hagyományos kristálycukor helyettesítésre is használható. Felhasználhatjuk süteményekhez, teákhoz, befőzéshez és olyan ételekhez, amelyek eredetileg fehér cukorral is készíthetők.
A cukornádat már az ókorban is termesztették és az óta is sok trópusi országban termesztik ma is. Maga a növény egy nádféle, magassága elérheti a 2-4 métert is.
Vadon ma már nem található meg, de nagyüzemben termesztik például Dél- Amerikában, Kelet-Indiában, és néhány trópusi területen. Régen még rabszolgák, majd munkások dolgoztak az ültetvényeken, ma már többnyire géppel végzik a betakarítást. A cukornád aratása mindig a növény virágzása előtt történik, mert ilyenkor a legmagasabb a cukortartalma. A levágott cukornádból sajtolással, centrifugálással és szárítással nyerik ki a nádcukrot. A cukornád feldolgozása kíméletes és környezetbarát, melynek során semmilyen mesterséges eljárást nem alkalmaznak.
A nádcukrot ne keverjük össze a barna cukorral, mert a barna cukor is cukorrépából készül, melasszal színezve.
100 gramm nádcukor tápértéke:
kcal: 399fehérje: 0,2 g
szénhidrát: 99,4 g
zsír: 0 g
Receptek nádcukorral
EperdzsemZabpehelyalapú nutellaszelet
15 perces gesztenyekeksz
Zabfalatok
Alma- vagy más gyümölcsleves
Sütőben sült kürtőskalács
Aranygaluska banánvirágpudinggal
Csokis keksz sütés nélkül
Sütőtökös csokoládés puding
Egyszerű zabmuffin mangókrémmel
Fekete rizspuding
Diótorta
Feketebab-gombócok
Sportszelet nádcukorból házilag
Hozzávalók:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg vaj
- 2 dl tej
- 20 dkg nádcukor
- 3 ek cukrozatlan kakaó por
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítés:
Keverjük össze a darált kekszet a kakaó porral és a vaníliás cukorral, közben melegítsük fel a tejet a vajjal és a cukorral, amíg a cukor felolvad. Adjuk hozzá a kekszes keveréket, és gyúrjuk jól össze. Egyengessük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe és tegyük hűvös helyre néhány órára.
A vízgőz felett felolvasztott étcsokoládéval keverjük el az olajat és vonjuk be vele a tészta tetejét. A csokimáz megszilárdulása után szeletelhetjük.
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST
Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20194