Leírás
A kölesliszt jellemzői
- az egyetlen gabonaféle, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, és amelyik lúgos kémhatású. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.
- Gazdag ásványi anyagokban: kálium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium, fluor, szilícium
- Vitaminjai: A, B1, B2, B3
A kölesliszt konyhai felhasználása
A kölesliszt kedvező tápanyag-összetételű liszt, mely enyhén sárgás színű. A kukoricaliszthez, rizsliszthez hasonlóan felhasználható olyan receptek készítésekor, amikor kevés lisztet kell csak felhasználni. Egyéb lisztekkel keverve süteményeket, kenyereket, pogácsát, palacsintát, indiai kenyeret: naant, tortillát, húsmentes fasírtot, pizzát lehet belőle készíteni. Ilyenkor egyéb kötőanyag (útifűmaghéj, lenmagliszt, chia mag) használata is szükséges a nyújtható tészta kialakításához.
A köles története
Az egyik legősibb indiai kultúrnövény a köles. Európa bizonyos pontjain már a Krisztus előtti időben is termesztették. 100-150 évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a táplálkozásban, a 20. századra azonban jórészt feledésbe merült. Persze az egészséges étkezés divatja újra behozta, már szinte akárhol hozzá lehet jutni. Ez azért jó hír, mert feltehetően ez a Föld ásványanyagokban egyik leggazdagabb gabonája.100 gramm kölesliszt tápértéke:
Energia KJ-ban: 1520Energia Kcal-ban: 362
Zsír: 3,8g
- amelyből telített zsírsav: 0,9g
Szénhidrát: 73g
- amelyből cukor: 1,9g
Fehérje: 11g
Só: <0,1g
Receptek kölesliszttel
Aranygaluska banánvirágpudinggalPita
Kovásszal készült gluténmentes kenyér
Lektinmentes kenyér kendersajttal vagy kenderkrémmel
Köleszsemle
Gluténmentes lisztkeverék házilag
Kenyér élesztő nélkül
Kenyérsütőgépben sült házi kenyerek
Élesztőmentes szódakenyér
Mini bagettek zöldségesen fokhagymás olajjal
Növényi sajtgolyók zöldfűszeres olajban gluténmentes bagett kenyérrel
Diótorta
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 22359