Leírás
A zabkorpa jellemzői
A zabkorpa a zab héja. Sokoldalú élettani hatása segíti az egészséges táplálkozást, így az egészség megőrzését, mivel a legismertebb élelmi rostban különösen gazdag tápanyagok egyike. Víz hatására a benne lévő rostok sokszorosára növekednek, ami teltségérzetet nyújt. A rost nem emészthető meg és nem szívódik fel a testben, de a testbe kerülve számos előnnyel jár - eltávolítja a méreganyagok felhalmozódását.
Jelentős mennyiségben tartalmaz esszenciális (omega-) zsírsavakat, keményítőt, fehérjét, vitaminokat és fontos ásványi anyagokat.
A zabkorpa fogyasztás előnyei
A-, E-, B-, PP-vitaminokat tartalmaz.
Ásványi anyagok közül a magnézium, foszfor, vas, cink, réz, kálium található meg benne.
Csökkentheti a koleszterinszintet.
Védelmet jelenthet a gyomor és a bél nyálkahártyájának.
Gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így fogyókúrázáshoz is sikerrel alkalmazható, és cukorbetegek számára is javasolható.
Kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségekre, csökkentheti a magas vérnyomást.
Segíti a szervezetet a méregtelenítésben.
100g zabkorpa 15g rostot tartalmaz.
Fehérjetartalmát tekintve tartalmaz esszenciális és nem esszenciális aminosavakat is.
Értékes antioxidáns forrás.
Zabkorpa a konyhában
A zabkorpát joghurtokba, tésztákba, müzlikbe, főzelékekbe is keverik, gyakran gazdagítják a kenyérféléket is korpával és egyik közkedvelt alapanyaga a reform-reggeliknek.A zabkorpa története
A zabot az ókorban a görögök és a rómaiak takarmányként termesztették.Ma elsősorban a mérsékelt égöv északi részén termesztik, mivel kedveli a hűvös, csapadékos klímát.
100 gramm zabkorpa tápértéke:
Energia KJ-ban: 1570Energia Kcal-ban: 373
Zsír: 6,9g
- amelyből telített zsírsav: 1,1g
Szénhidrát: 68,1g
- amelyből cukor: 1,3g
Fehérje: 13,2g
Só: 0g
Zabkorpa kása recept
Hozzávalók
- 3 dl növényi tej
- 3 evőkanál zabkorpa
- méz, vagy édesítőszer
- gyümölcs
- fél marék aszalt gyümölcs
Elkészítés
Forraljuk fel a tejet, szórjuk bele a zabkorpát, és lassú tűzön folytonosan keverve főzzük 2-3 percig. tegyük hozzá az aszalt gyümölcsöt és a mézet. Tányérra szedve a tetejére rakjuk a gyümölcsöt. Megszórhatjuk esetleg fahéjjal, vagy karobporral.