Ilyen vagy ehhez hasonló kekszet a nagymamánk, anyukánk készített már nekünk. Emlékszünk rá, az ilyesmi megragad az emlékezetben, mert finom volt, mert hamar volt, mert, ha nyafogtunk érte már készítették is, legfeljebb nem vártuk meg, amíg a keksz jól megázik benne. Az alapja mindig a jól bevált háztartási keksz volt, amit csokipudingba áztatva rettentően imádtunk mindannyian.
Mi most a Bulkshopban nagyon jó áron kapható, omlós, gluténmentes Gullón kekszből készítettük. Így tényleg nem kellett várni, hogy a keksz megszívja magát nedvességgel, a csoki szilárdulása után, rövid időn belül ehető volt. Persze, ha van időnk és türelmünk várni, arra néhány órát, urambocsá egy egész éjszakát, hogy a csoki jól megkeményedjen, hát… azért úgy is nagyon finom és egyre könnyebben és vékonyabban szeletelhető.
A keksz fehér csokival, tejcsokival is elkészíthető. A masszába keverhetünk vékonyra csíkozott aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket, darabolt magvakat, dióféléket. Mindentől egy kicsit jobb is, meg egy kicsit drágább is lesz, de végső variációnak csak a pénztárcánk, a derékbőségünk és a fantáziánk szab határt.
A legfinomabb cukrászati remekekkel is felveszi a versenyt.
Hozzávalók 12 szelet csokis kekszhez
1/4 csomag (13 darab) Gullón Maria gluténmentes, omlós keksz / más omlós keksz1 tábla (10-12 dkg) magas kakaótartalmú étcsokoládé
1 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
1 evőkanál kókuszzsír / növényi margarin / vaj
Ha a keksz és a csoki édességét kevésnek érezzük, tegyünk bele ízlésünk szerint őrölt, de még inkább kevés növényi tejben/vízben feloldott kókuszcukrot vagy más barna cukrot/cukorpótlót. Fontos, hogy a kész sütinkben ne ropogjon a cukor a fogunk alatt.
Ha használunk aszalt gyümölcsöket, magvakat, diókat a kekszünk dúsítására, azokat még a keksz hozzákeverése előtt forgassuk a csokoládéba. A sütink akkor lesz szép, ha a kekszet a lehető legkevésbé törjük morzsásra.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A csokis keksz elkészítése
1. A csokit, a tejet és a vajat olvasszuk és keverjük össze.2. Ha használunk aszalt gyümölcsöket, aprított magvakat, azt most keverjük a csokis masszához.
3. Tördeljük bele a kekszet nagyobb darabokra.
4. Gyengéden keverjük össze, hogy a kekszek lehetőleg ne darabolódjanak / morzsálódjanak tovább.
5. Papírral bélelt formában parkoltassuk a masszát legalább 1-2 órát a hűtőben, a leghidegebb helyen. Több állás jót tesz neki. Sajnos a fényképezés miatt mi is kicsit korán vettük ki, ahogy az a képeken is látszik. Persze, ha hamarabb, ha később vesszük ki, mindenképpen nagyon finom.
Jó étvágyat!
A csokis keksz recept sütés nélkül hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | nyers
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA