Leírás
A tönkölybúzaliszt sok jó tulajdonsággal bír
A tönkölybúzaliszt fehérjetartalma és aminosav tartalma felülmúlja más búzafajtákét.Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy a B12 kivételével megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport, valamint niacin- és E-vitamin tartalma is magas.
Réz-,vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét.
Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő.
Esszenciális zsírtartalma kedvezően hat az idegrendszerre.
A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez.
A finom búzalisztből hiányoznak a szervezetünk számára legfontosabb összetevők. A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztben benne hagyják az őrölt héjat (korpa), és a csírát is, emiatt sokkal egészségesebb.
A tönkölybúza régen gyakran fogyasztott gabona volt, napjainkban ismét népszerűvé vált.
A tönkölybúza eredete a Kaukázus környékére tehető. A tönköly legkorábbi nyomait Svájcban, Németországban és a Kárpát-medencében fedezték fel, hazánkban két helyen is találtak 8 ezer éves tönköly maradványokat.
100 gramm tönkölybúzaliszt tápértéke:
Energia: 1448 kJ/346 kcal
Zsír: 1,8g
-amelyből telített zsírsavak: 0,3g
Szénhidrát: 63,8g
- amelyből cukrok: 0,3g
Rost: 13,0g
Fehérje:16,7g
Só: 0,0g
Receptek tönkölybúzaliszttel
Hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér
Egyszerű vegán knédli
Gyümölcskenyér helyett
Szilvásgombóc mákbundában
Pita (falafel)
Zöldséges, fűszeres, magvas kenyér
Vegán knédli
Házikenyér teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből
Hozzávalók:- 500g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- fél csomag szárított élesztő
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
- víz a tömör kenyértésztához.
- napraforgómag, tökmag a tészta gazdagításához.
Elkészítés:
A hozzávalókat gyúrjuk össze tömör tésztává és legalább 1 órán át hagyjuk pihenni.
Sütőpapírral kibélelt sütőformában közepes hőmérsékleten süssük a kenyeret kb. 60 percig.
Mielőtt készre sül, kenjük meg a tetejét vízzel, így fényesebb és ropogósabb lesz.
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20104
Vélemények
1 értékelés
Írja meg véleményét!
2019. 10. 31.
-
Gabó
Legjobb minőségű 16.7%-os fehérjetartalommal. Remélem mielöbb lesz megint raktáron ez a tipus. "Csókos Fanny"