Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Dióbél (darabos) 250g
1.590 Ft (1.252 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Dióbél (darabos) 250g

1.590 Ft (1.252 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
TÖBBET OLCSÓBBAN!
2 db vagy több
1.510 Ft / db
Átlagos értékelés: (1)
Elérhetőség: Raktáron

A dió nagyon értékes gyümölcs, sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Omega-3 zsírsavakban és rostban is gazdag. Kitűnő fehérjeforrás, így a vegánok között kedvelt csemege. Magas az antioxidáns tartalma. 

Leírás

A dió fogyasztása sok előnyös hatással bír

A dió előnyös hatásai


A dió sok vitamint tartalmaz. A és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamint tartalmaz (B1, B2, B6), így védi az idegrendszert és az izmokat. C-vitamint is tartalmaz, jó hatással van az immunrendszerre.

Az ásványi anyagok közül a magnézium, kálium, kalcium, vas, réz, cink, mangán, fluor, szelén is megtalálhatóak benne. 

A magnézium kiemelkedő szerepet játszik a test sok folyamatában, véd a stresszel szemben. Kálium szükséges a sejtek megfelelő működéséhez. A kalcium többek között fontos a csontok megfelelő állapotához. A szelén segítő molekulaként hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. A szelén nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, fontos sejtvédő antioxidáns, ezenkívül hangulatjavító, szellemi teljesítményt fokozó hatása is ismert. A vas fontos szerepet tölt be a vér oxigénszállításában. A fluor a csontképzésben, a réz a vérképzésben játszik szerepet. A cink részt vesz a szervezet anyagcsere folyamatainak a szabályozásában. A mangán antioxidánsként működik és szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében is. A szelén is betölt antioxidáns funkciót, erősíti az immunrendszert, és szívizomgyengeség esetén is segíthet.


Omega-3 zsírsav tartalma kedvező hatású a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.
A benne található többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

Magas az antioxidánstartalma. Más diófélékkel összehasonlítva (mandula, pisztácia, kesudió, pekándió) több antioxidánst tartalmaz.

Magas a rosttartalma, így fogyasztása sokat tehet az emésztés megfelelő működéséért.


Összetételét tekintve bővelkedik fehérjékben. 100g dió 17g fehérjét tartalmaz.

Magas kalóriatartalma 
miatt érdemes mértékkel fogyasztani.
 

 

A dió története  A diót méltán mondják az egyik legértékesebb gyümölcsnek

Régészeti leletek alapján már Kr. e. 7-9000 között őseink már fogyasztottak diót, valószínűleg az egykori Perzsia területén. Innen a dió eljutott Közép-Ázsiába, Kínába és az ókori Görögországba is. A Római Birodalom a görögök által ismerte meg.
Magyarország területén a dió őshonosnak számít, már a honfoglaló magyarok is fogyaszthatták.
 

A dió felhasználása

Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra.

Dió a konyhánkban

Dióval sok étel készíthető, mártásokhoz és salátákhoz éppúgy adhatjuk, de ízletes csemege zsiradék nélkül pirítva is. Sokféle salátára szórhatunk egy kis pirított diót. Különféle uzsonnakrémeket, mártogatókat is készíthetünk dióból.

Napi ajánlott fogyasztása:

Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Már kevés dió rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk pl. a szívbetegségek kockázatának csökkentése érdekében. Magas vérnyomás vagy koleszterinszint esetén is segíthet. Kiváló hatással van az agyi erekre, kutatások igazolják, hogy a dió fogyasztása támogatja a memória működését.
Ezek mellett immunerősítésre, fizikai terhelhetőségre is kitűnő választás a dió. Magas energiatartalma ellenszere a fizikai gyengeségenk.

100 gramm dióbél tápértéke:  A dió kitűnő fehérjeforrás vegánoknak

Energia KJ-ban: 2725  
Energia Kcal-ban: 661    
Zsír: 58g    
 - amelyből telített zsírsav: 6g    
Szénhidrát: 14g    
 - amelyből cukor: 3,1g    
Fehérje: 15g   
Só: <0,02g    

 

Receptek dióval A dióbél felhasználásával finom recepteket készíthetünk


Almás, diós zabkenyér
Diótorta
Diókrém
Vegán sajt



 



 

RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST  



                                                                 TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

 

Cikkszám: 21124

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2022. 02. 07. -
Reggelente pár szemet eszek, hogy az agy jól működjön ;)