Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Csuta kukoricadara gluténmentes 0,5kg
440 Ft
390 Ft (307 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Csuta kukoricadara gluténmentes 0,5kg

440 Ft
390 Ft (307 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
Átlagos értékelés: (2)
Elérhetőség: Raktáron

A kukoricadara a sárga színét a béta-karotin- és B-6 vitamin tartalmának köszönheti. Sok egyéb más vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Minőségét megőrzi: 2025.01.04.

Leírás

A kukoricadara jellemzői

A kukoricadara sárga színét a bőrt szépítő béta-karotin- és B-6 vitamin tartalmának köszönheti. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B3-, C-, E-, és K-vitaminokat is. Említésre méltó a vas-, réz-, cink-, mangán-, valamint kálium-, kálcium-, magnézium-, foszfor- és kéntartalma.
A száraz, durvára őrölt kukoricaszemekből készül a kukoricadara. Leggyakrabban kukorica kását készítenek belőle, például tejjel leöntve, de pirított hagymás, juhtúrós változata is közkedvelt. Levesbetétnek - a búzadara galuska mintájára – kukoricadara galuskaként is elkészíthető.
A kukorica ma az egyik legismertebb gluténmentes, lisztérzékenyeknek is javasolt, gabonát helyettesítő alapanyag.
A kukorica mexikói eredete ma már igazolást nyert. Mexikóból és Peruból terjedt el Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és Észak-Amerikában, aztán - Kolumbusz közvetítésével - megjelent az európai kontinensen is. Mára az egész világon az alapvető élelmiszerek egyikeként ismerik.
A kukoricával kapcsolatban érdekességként megemlíthető, hogy termesztése csak az ember beavatkozása révén történhet, mivel a kukoricaszemek önmaguktól nem tudnak a földre leperegni.

 

Rövid videó a puliszka és a polenta elkészítéséről

 

100 gramm kukoricadara tápértéke:

Energia KJ-ban: 1478   
Energia Kcal-ban: 352    
Zsír: 1g    
Szénhidrát: 80g    
Fehérje: 7g    
 

Receptek kukoricadarával

Fűszeres tofukolbászok gluténmentes bagettel 
Édes kukoricapolenta málnazselével



Recept: puding kukoricadarából

Hozzávalók:

- 100 g kukoricadara
- 50 g aszalt gyömölcs (vörös áfonya)
- 500 ml víz
- 4 evőkanál méz
- fél csomag vaníliás cukor
- 10 g vaj

Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet és folyamatosan keverve szórjuk bele a kukoricadarát. Addig keverjük, amíg az összes vizet felveszi. Ekkor vegyük le a tűzről, forgassuk bele az aszalt gyümölcsöt, keverjük el a mézzel, a vajjal, a vaníliás cukorral. Kisebb tálkákba adagolva hagyjuk kihűlni. A tetejét díszítsük lekvárral, mandulával, dióval. Jól lehűtve a legfinomabb.

Cikkszám: 20532

Vélemények

4.50
2 értékelés
(1)
(1)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2022. 02. 17. -
Általában puliszkát készítek belőle és ebből a darából nagyon finom, Jó a 0,5kg-os kiszerelés!
2017. 06. 21. -
Gluténérzékeny vagyok, de szeretem a kukoricadarából készült ételeket. Gyorsan meg is vannak, és árban is kedvezőek.