Leírás
A kókuszliszt jellemzői
A kókuszliszt finomra őrölt, szárított, zsírtalanított kókuszhúsból készül.
A kókuszliszt rosttartalma a legmagasabb más lisztekhez képest, fogyasztása jó az emésztőrendszernek.
A kókuszliszt hipoallergén, vagyis nem vált ki allergiás reakciót.
Ideális azok számára, akik csökkenteni szeretnék az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, mivel kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint bármely más liszt.
Magas a proteintartalma, így növényi étrend mellett fontos fehérjeforrás lehet.
Nem tartalmaz glutént, és nem tartalmaz koleszterint sem.
Antibakteriális hatású élelmiszer, jótékonyan hat az immunrendszerre.
A kókuszpálmán termő dióban lévő MCT zsírsavak a kókuszlisztben is megmaradnak, ezáltal segíthet karbantartani az agyműködést és a memóriát.
Hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez.
A kókuszliszt konyhai felhasználása
Sokféleképpen felhasználható: zabkásába, müzlibe, süteményekhez, levesek és szószok sűrítésére, palacsinták, muffinok sütéséhez.Kb. 20%-ban helyettesíthetjük a búzalisztet kókuszliszttel a hagyományos receptekben.
Tipp:
Hagyományos liszt helyettesítése kókuszliszttel: ilyenkor kókuszlisztből feleannyit mérjünk, és a vegán tojás mennyiségét duplázzuk meg. Duplázzuk meg a recept által előírt folyadék mennyiségét is, mert a kókuszliszt több folyadékot köt meg, mint a hagyományos liszt.
100 gramm kókuszliszt tápértéke:
Energia KJ-ban: 1333
Energia Kcal-ban: 325
Zsír: 17g
- amelyből telített zsírsav: 15,5g
Szénhidrát: 5,4g
- amelyből cukor: 5,2g
Fehérje: 8,6g
Rost: 58,2g
Só: 0,1g
Receptek kókuszliszttel
Zabpehely- és kókuszlisztből készült teasüteményKókuszpalacsinta
Mangótrüffel
Márványkeksz
Túrós muffin
Cukkinikenyér
Csupa kókusz kókuszgolyó
Mákos pite aszalt szilvával
Citromos pite
Mákos beigli
Céklás, kókuszos browni
Kakaós, diós muffin
Vegán kuglóf kétféle változatban
Zserbó
Szilvás morzsasüti
Triplán almás pite
Zabpehely alapú almás pite
Goji bogyós kókuszszelet
Chiakeksz - vendégváró ropogtatós
10 perces kókuszos süti málna- vagy csokiöntettel
Könnyen készíthető beigli
Palacsinta kókuszlisztből
Hozzávalók:
- 250 ml kókusztej
- fél bögre kókuszliszt
- 2 ek kókuszzsír
- 4 db tojásnak megfelelő vegán tojás
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
1. A vegán tojásokhoz hozzáadjuk a mézet és a kókusztejet.
2. Egy másik tálban elkeverjük a kókuszlisztet a sütőport és a sót, majd a száraz és a nedves anyagokat összeöntjük jól elkeverjük. (A kókuszliszt mennyisége nem tévedés, valóban csak egy fél bögre kell bele, mert sok folyadékot vesz fel.)
3. Egy kisebb serpenyőben felhevítünk egy kevés kókuszolajat, és a hagyományos palacsintához hasonlóan megsütjük.
4. Tetszés szerinti öntettel, lekvárral tálaljuk.
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20110