Egy korábbi posztunkban már írtunk arról, hogy a különféle magokat, diókat mindig 48 órán át áztatjuk, majd ázás után alacsony hőfokon visszaszárítjuk és úgy fogyasztjuk, mert úgy egészségesebbnek, könnyebben emészthetőnek tudjuk/véljük. A magok áztatásáról szóló korábbi posztunkat itt megtalálod. A visszaszárított magokat egy tálban kitesszük az asztalra és aki arra jár belemarkol, turkál, válogat, amíg el nem fogy. De sosem fogy el teljesen, mindenki a nagyobb magokat, dióféléket eszi ki először és a végére maradnak az apróságok, napraforgó, tökmag, más magtöredékek, néhány még egész mandula, dió, mogyoró, mikor mi, de abból is az apróbbak. Ezekből a maradékokból sütöttünk most kenyeret. Útifűvel ragasztottuk össze őket.
Szeletelhető, nagyon finom, ropogós kenyerünk lett. Mindenféle táplálkozási módba beilleszthető, még a paleósok is bátran fogyaszthatják.
Persze nem kell hozzá maradék mag, megsüthetjük egyébként is, nem is kell hozzá patikapontosságú mérés, amink van, azt összedobáljuk, meggyúrjuk, sütjük. Mi egy nagy marék szárított áfonyát is dobtunk bele. Fantasztikus ízélmény, amikor - az egyébként sós - magkenyerünk egy falatjában egyszer csak előkerül egy szem édes áfonya.
A kenyér hozzávalói
1.5 bögre (1 bögre = 2,5 dl) vegyes mag: napraforgómag, tökmag, pár szem mandula, mogyoró, dió / amink van
0.5 bögre szezámmag és lenmag vegyesen
1 maréknyi aszalt áfonya
1.5 bögre zabpehely
2 nagy evőkanál útifű maghéj + 1.5 bögre víz
1/3 bögre olvasztott kókuszolaj / napraforgóolaj / olívaolaj
só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kenyér elkészítése
1. A kenyérbe szánt magokat tegyük az aprítóba és néhányat fordítsunk rajta. Nem kell lisztté őrölni, maradjanak benne bőségesen egész szem magok. Ha nincs aprítónk, törjük kicsit apróbbra a magokat zacskóban, húsklopfolóval.2. Az útifű maghéjat öntsük le a vízzel és áztassuk 10-15 percig, amíg kicsit megkocsonyásodik.
3. Minden hozzávalót tegyünk egy tálba és alaposan keverjük / gyúrkásszuk össze. Adagoljuk a masszát kizsírozott sütőformába és abban pihentessük 1 bő órát.
4. 200 fokos sütőben sütöttük a mienket 45 percig, de a sütési időt nagyban befolyásolja a sütőedény mérete, a kenyérmassza magassága. Akkor tekinthető megsültnek, ha a teteje kopogtatáskor kemény és kongó hangot ad, mint más kenyerek is.
Jó étvágyat!
A magmaradékokból „ragasztott kenyér” recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | KRÉMEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA