Több receptet is olvastunk az interneten, amelyek főtt bab felhasználásával készült sütiket mutatnak be, hát gondoltuk hátha működik csicseriborsóval is. Működött és azóta már többedszer is megsütöttük. Azt tapasztaltuk, hogy ez a keksz nem csak olcsó, de nagyon finom is. Tésztája nem igényes, nem lehet elrontani, sokféle variációban elkészíthető és ehető, lekvárral, csokival, krémekkel díszítve. Omlós, szaftos, illatos. Néhány napig jól eláll, ha megszárad egy kicsit, az egyáltalán nem árt neki.
Sütésekor felhasználhatjuk a fiókokban kallódó, csokimaradékokat.
Hozzávalók körülbelül 30 darab csicseriborsós kekszhez
60 dkg főtt csicseriborsó1 teli, de nem púpozott bögre (2,5 dl) zabpehelyliszt
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
2 evőkanál juharszirup (helyettesíthetjük őrölt kókuszcukorral, vagy más a Bulkshopban kapható cukorféleséggel)
3-4 evőkanál őrölt kókuszcukor vagy más cukorféleség
1/2 csomag sütőpor
1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy fahéj, szegfűszeg, vanília keveréke
1 csipet só
0.5-0.7 dl növényi tej (szükség szerint)
1/2 bögre csokichips vagy apróra tördelt étcsoki
(Az általunk felhasznált alapanyagok gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A csicseriborsós keksz elkészítése
1. A csicseriborsót aprítógépben daraboljuk fel porhanyósra. Kicsit rusztikus/picit szemcsés marad, de ez a kekszünk minőségét nem befolyásolja.2. Az őrölt csicserihez adjuk hozzá a csoki kivételével a többi száraz hozzávalót és keverjük alaposan el.
3. Ha használunk, adjuk hozzá a juharszirupot és kisebb adagokban a növényi tejet. Puha, de golyóvá görgethető tésztát kell kapnunk. (Akkor sincs semmi probléma, ha kicsit hígabb lesz véletlenül a tészta, ez esetben majd kanállal adagoljuk a tepsibe és kicsit szétterülőbb lesz a keksz.)
4. A legvégén adjuk hozzá a csokidarabokat, óvatosan keverjük bele a masszába.
5. Golyókat formázunk a tésztából és minden golyót kissé ellapítunk.
6. 180 fokos sütőben 15 percnyi idő alatt sül meg, de ez függ a tésztagolyók nagyságától, vastagságától.
A kekszek teteje 15-20 perc után is puhás lesz, leginkább úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a kekszünk megsült-e, hogy egyet megfordítunk, ha barna/sült az alja, akkor a keksz jó. A teteje a sütőből kivéve még szilárdul.
7. Mi csokival díszítettük, de nagyon finom minden díszítés nélkül is.
Jó étvágyat!
Az olcsó vegán csicseriborsós keksz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KEKSZEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA