A köles nagyon tápláló, egészséges, lúgosító étel. Magas a vízoldékony rosttartalma miatt még a fogyókúránkba is „belefér”. Nem csak karcsúbbak, de szilícium tartalma miatt szebbek is leszünk tőle, erős lesz a körmünk, fényes a hajunk, ránctalan a bőrünk. Úgy legyen!
A rakott köles hozzávalói
1 rész köles
3 rész víz vagy növényi tej
Só (például: Himalája só) vagy valamilyen a natúrkonyhában használatos cukor (xilitol, eritritol, kókuszcukor, barna nádcukor stb.) ha valaki édesen szereti.
A rakott köles elkészítése
1, Egy szitában, folyó víz alatt alaposan mossuk meg a kölest.2, A vizet forraljuk fel.
3, Szórjuk bele a megmosott kölest.
4, Várjuk meg, amíg újra forrni kezd.
5, Vegyük a lángot takarékra és főzzük még a kölest 15 – 20 percig.
6, Néha keverjük meg. Ennyi idő alatt teljesen elfővi, beszívja a főzővizet.
7, Vegyük le a tűzről, fedjük be és hagyjuk állni.
Bulkpraktika: A főtt kölest elfeleztük. Felét betettük a hűtőbe (3-4 napig eláll). Később ebből kölespudingot tervezünk készíteni. A másik feléből spenóttal rakott kölest készítettünk.

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Spenótos, rakott köles 4 fő részére
Hozzávalók
1,5 bögre (1 bögre = 2,5 dl) főtt köles
1 evőkanál só nélküli ételízesítő
1 kávéskanál só
1 evőkanál kukoricakeményítő a tojás kiváltására
2 evőkanálnyi reszelt, füstölt sajt (elhagyható) a vegetáriánus változathoz
1 evőkanál sörélesztő (el is hagyható)
Hozzávalók a spenóthoz

1 csomag mirelit spenót, lehet friss is (körülbelül 45 dekagramm)
3-4 gerezd fokhagyma
1 fél kávéskanál só
1 evőkanál kukoricakeményítő
3-4 evőkanál növényi tej
1 kávéskanál ételízesítő
1-2 evőkanálnyi étolaj, lehet a Bulkshopban kapható bármelyik
3-4 paradicsom
Friss bazsalikom, oregánó
(Ha nincs friss egy-egy csipet szárítottat tegyünk a kávéőrlőbe és egy csipet sóval őröljük össze.)
A spenótos rakott köles elkészítése
Készítsük el a spenótotCsöpögtessük le a mirelit spenótot.
Tegyük egy serpenyőbe az olajat és fonnyasszuk meg rajta a spenótot.
Közben daraboljuk bele apróra a fokhagymát.

A kukoricakeményítőt keverjük csomómentesre a növényi tejben és csurgassuk hozzá a dinsztelődő spenóthoz. Ettől kissé besűrűsödik
Használjuk a recept elején leírt főtt kölest.
Gyúrjuk össze a többi hozzávalóval
Az elkészült massza felét lapogassuk bele egy kissé kiolajozott, hosszúkás tepsibe / őzgerinc formába.
Öntsük rá a spenótot.
A tetejét fedjük be a kölesmassza másik felével.
Rakjuk ki a tetejét felkarikázott paradicsomokkal.
Szórjuk rá a fűszereket.
Ha van olajfújónk egy leheletnyi olajat fújjunk a tetejére, ha nincs egy evőkanál hátoldalával simogassunk rá egy pici olajat.
Tegyük a sütőbe. Villanysütőben, légkeveréssel, 180 fokon 35 perc alatt készült el a mienk.
Gázsütőben közepes lángon körülbelül 20 perc.
Jó étvágyat!


A rakott köles recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | NÖVÉNYI FEHÉRJEFORRÁSOK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA