- gluténmentes
- tehéntej mentes
- répacukor mentes
- tojásmentes
- vegán
A chia mag zselésítő hatása miatt sokoldalúan felhasználható. Korábbi receptjeinkben mi is több alkalommal használtuk már.
Lásd például:
Chia puding
Banános, málnás, nektarinos chiapuding
Gyakorta használjuk sütemények állagának javítására tojás helyett.
Most egy nagyon finom, kreatív módon fűszerezhető kekszet / sós ropogóst készítettünk, vendégvárónak, tízórainak, mártogatónak vagy, amit akartok.
A keksz elkészítésének ötletét Julie Morris könyvéből vettük, receptjét a saját lehetőségeinkhez és ízlésünkhöz igazítva.
Hozzávalók 1 hagyományos sütőtepsinyi chiakeksz mennyiséghez
1 bögre (2,5 dl) mandulaliszt / zabpehely- és kókuszliszt keveréke is jó2-3 evőkanál chia mag
1 közepes nagyságú (1 bögrényi) pasztinák / zeller, répa, cékla / káposzta is jó
0.5 dl növényi tej (amennyi a chia magokat ellepi)
pár evőkanál víz (szükség szerint)
1 evőkanál étolaj
só ízlés szerint (kóstolgassuk) + a megszóráshoz
fűszerek: mi köményt, borsot, szerecsendiót, chilit, kurkumát tettünk bele, ti tegyetek bele, amit ti szerettek és jónak láttok, mindenből egy picit.
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A chiakeksz elkészítése
1. A chia magokat keverjük össze a növényi tejjel.2. Reszeljük le a reszelő apró lyukán keresztül a zöldséget, adjuk hozzá a fűszereket, sót, olívaolajat, jól keverjük el. (Aprító gépben is lehet).
3. Öntsük hozzá a beáztatott chia magot és gyúrjunk cipóvá formázható, de ne kemény tésztát, ha a tészta nem áll össze, morzsálódik, evőkanalanként adjunk hozzá vizet.
4. Az elkészült tésztát tegyük egy a tepsi aljához méretezett, lisztezett sütőpapírra és nyújtsuk ki 3-4 mm-es magasságúra. Könnyebb lesz e nyújtás, ha befedjük a tésztát egy másik sütőpapírral és az alatt nyújtjuk. (Lásd a képet).
5. A kinyújtott tésztát egy rádlival vagy késsel vágjuk fel (lásd a képet). Ha kisült a keksz ezeknek a vonalaknak a mentén könnyedén szét lehet törni őket. Mielőtt a sütőbe tesszük, hintsük meg sóval a tészta felületét.
6. Süssük a tésztát 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig. Egy kicsit süssük túl. A mi tapasztalatunk az, hogy a jól megsült, barnás kekszek lettek a legfinomabbak, legkapósabbak.
7. Hagyjuk kihűlni, csak azután tördeljük szét.
A kekszek napokig elállnak.
Jó étvágyat!
A chiakeksz - vendégváró ropogtatós recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA