A gluténkerülő, vegán konyha egyik népszerű alapanyaga a köles. A mindenevők táborában is terjedőben van, mondhatni kezd divatba jönni. A Bulkonyhában gyakran főzünk, sütünk vele, mindennapi kenyerünknek is az egyik alapanyaga. Gyakran használjuk túró helyett, édességek, torták, krémek, pudingok készítéséhez, de köretként, főzelékfeltétek alapanyagaként is megállja a helyét.
Mi bulkshoposok növényi tejet is szoktunk belőle készíteni, amelyet számtalan gyümölccsel, matcha teával, mangópürével ízesítünk. Íze kitűnő, tápértéke, egészségre gyakorolt jótékony hatása egyik kedvenc italunkká teszi. A kölestej elkészítésének a receptje a poszt végén meg is található.
A köles magas rosttartalmú élelmiszer, a jótékony bélbaktériumoknak prebiotikumként szolgál. Kitűnő, egészséges fehérjeforrás, a szervezetet lúgosítja, ellentétben az állati eredetű fehérjékkel. Számtalan ásványi anyagot - nagy mennyiségű magnéziumot, mangánt, foszfort tartalmaz. A vitaminok közül jó forrása szinte az összes B vitaminnak. Kitűnő antioxidáns, a szív és érrendszer egyik kedvenc karbantartója. Könnyen emészthető, minden belőle készült étel könnyen, rövid idő alatt elkészíthető.
Most eperzselével töltött kölesrudakat készítettünk belőle. Egyik okként azt említhetjük, hogy nagyon szeretjük, a másik ok, hogy most indul a piacokon az eperszezon, hamarosan már korai érésű, hazai eper is elérhető lesz. Mi ezt még mirelit eperrel készítettük.
Az epret azért zselésítettük, mert zseléformában lényegesen könnyebb a kölesmasszába becsomagolni, nem kenődik, formáját megtartja, míg a hígabb lekvárokkal nehézkesebben lehet dolgozni.
A képen látható kölesrudak a legfinomabbak frissen készült állapotukban. Sokáig hűtve könnyen morzsálódhatnak.
Kölesrudak hozzávalói 4 fő részére
1 bögre (2,5 dl-es) köles / fermentált köles3 bögre növényi tej / mi kókusztejet használtunk
3 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor vagy cukorpótló (esetleg több, kevesebb)
1-2 maréknyi mazsola
1 kávéskanál vaníliakivonat / aroma is megteszi
1 csipet só
1 bio citrom héja reszelve
1/2 citrom leve
2 bögre gluténmentes zsemlemorzsa
Hozzávalók az eperzseléhez
40 dkg friss vagy 1 csomag mirelit eper1 kávéskanál agaragar
1 evőkanál eritritol vagy más fehér cukorpótló, cukor
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Kölesrudak elkészítése
1. Készítsük el először a zselét.Az epret szeleteljük fel és nagyvonalúan turmixoljuk meg. Maradjanak benne nagyobb darabok is.
A megturmixolt epret felezzük el. Feléből zselét készítünk, felét öntetnek hagyjuk meg.
A zseléhez az elfelezett eperhez adjunk egy lapos kávéskanál agaragart és főzzük fel. Forraljuk 1-2 percig, hogy az agaragar ki tudja fejteni zselésítő hatását. Vegyük le a tűzről, keverjük bele az eritriolt, hogy elolvadjon, édesítsük, ha szükséges.
A zselét a szilárdulásáig hűtsük ki.
2. A zsemlemorzsát pirítsuk meg és egyenletesen terítsük el a tálalóedényünkben, ha melegíteni akarjuk az ételt, akkor egy tűzálló edényben.
3. A kölest alaposan, folyó víz alatt mossuk meg és áztassuk be éjszakára vagy néhány órára. A köles áztatása el is maradhat, mert enélkül is könnyen fő, de az áztatás még krémesebbé, puhábbá teszi főzéskor.
A kölest fermentálhatjuk is. Ez esetben egy színültig feltöltött befőttes üvegben áztassuk 5 napig, amíg kellemesen savanykás, erjedt illata lesz. A fermentálás a köles ízét a túróhoz megszólalásig hasonlóvá teszi. A köles levét, áztatóvizét szűrjük le. A fermentált köles leve meg is iható.
4. A kölest háromszoros mennyiségű növényi tejben főzzük nagyon puhává, ragacsossá. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet vagy vizet.
5. Vegyük le a tűzről és a még forró kölesbe keverjük bele a megmosott mazsolát.
Hagyjuk langyosra hűlni. A langyos kölesbe keverjük bele az eritritolt, hogy könnyedén elolvadjon benne, nehogy a fogyasztáskor majd ropogjon a fogunk alatt. Most tegyük bele a sót is, keverjük el benne a fűszereket is.
A szobahőmérsékletűre hűlt kölesbe reszeljük bele a citromhéját és facsarjuk bele a citromlevet is.
6. A megízesített kölest tegyük a hűtőbe, a hűltebb masszával könnyebben tudunk bánni, jobban formázható majd, amikor megtöltjük zselével a rudakat.
7. A kihűlt zselét szeleteljük fel.
8. A kihűlt kölesmasszából egy nagyobb evőkanálnyit helyezzünk a tenyerünkre, lapogassuk el és gondosan csomagoljuk bele a zselécsíkot.
9. Görgessük bele a megpirított morzsába, a morzsa segít a formálásban is. Ismételjük a műveletet.
10. A megtöltött, morzsába forgatott kölesrudakat enyhén meleg sütőbe helyezve kissé meg is melegíthetjük, de hidegen is nagyon finomak.
Tálaláskor öntözzük meg a félretett pürésített eperrel.
Nézd meg a kölestej receptjét itt
Nézzétek meg más, kölesből készült ételeink receptjét is a köles termékoldal alján.
Jó étvágyat!
Az eperzselével töltött kölesrudi recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | FŐÉTELEK