Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Eperzselével töltött kölesrudi recept

Eperzselével töltött kölesrudi recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú    Eperzselével töltött kölesrudi recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

Finom - tápláló - egészséges

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel

bulkshop magyar vallalkozas
A gluténkerülő, vegán konyha egyik népszerű alapanyaga a köles. A mindenevők táborában is terjedőben van, mondhatni kezd divatba jönni. A Bulkonyhában gyakran főzünk, sütünk vele, mindennapi kenyerünknek is az egyik alapanyaga. Gyakran használjuk túró helyett, édességek, torták, krémek, pudingok készítéséhez, de köretként, főzelékfeltétek alapanyagaként is megállja a helyét.


Mi bulkshoposok növényi tejet is szoktunk belőle készíteni, amelyet számtalan gyümölccsel, matcha teával, mangópürével ízesítünk. Íze kitűnő, tápértéke, egészségre gyakorolt jótékony hatása egyik kedvenc italunkká teszi. A kölestej elkészítésének a receptje a poszt végén meg is található.

A köles magas rosttartalmú élelmiszer, a jótékony bélbaktériumoknak prebiotikumként szolgál. Kitűnő, egészséges fehérjeforrás, a szervezetet lúgosítja, ellentétben az állati eredetű fehérjékkel. Számtalan ásványi anyagot - nagy mennyiségű magnéziumot, mangánt, foszfort tartalmaz. A vitaminok közül jó forrása szinte az összes B vitaminnak. Kitűnő antioxidáns, a szív és érrendszer egyik kedvenc karbantartója. Könnyen emészthető, minden belőle készült étel könnyen, rövid idő alatt elkészíthető.

Most eperzselével töltött kölesrudakat készítettünk belőle. Egyik okként azt említhetjük, hogy nagyon szeretjük, a másik ok, hogy most indul a piacokon az eperszezon, hamarosan már korai érésű, hazai eper is elérhető lesz. Mi ezt még mirelit eperrel készítettük.

Az epret azért zselésítettük, mert zseléformában lényegesen könnyebb a kölesmasszába becsomagolni, nem kenődik, formáját megtartja, míg a hígabb lekvárokkal nehézkesebben lehet dolgozni.

A képen látható kölesrudak a legfinomabbak frissen készült állapotukban. Sokáig hűtve könnyen morzsálódhatnak.
 

Kölesrudak hozzávalói 4 fő részére

1 bögre (2,5 dl-es) köles / fermentált köles
3 bögre növényi tej / mi kókusztejet használtunk
3 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor vagy cukorpótló (esetleg több, kevesebb)
1-2 maréknyi mazsola
1 kávéskanál vaníliakivonat / aroma is megteszi
1 csipet
1 bio citrom héja reszelve
1/2 citrom leve
2 bögre gluténmentes zsemlemorzsa
 

Hozzávalók az eperzseléhez

40 dkg friss vagy 1 csomag mirelit eper
1 kávéskanál agaragar
1 evőkanál eritritol vagy más fehér cukorpótló, cukor



nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
 

Kölesrudak elkészítése

1. Készítsük el először a zselét.
Az epret szeleteljük fel és nagyvonalúan turmixoljuk meg. Maradjanak benne nagyobb darabok is.
A megturmixolt epret felezzük el. Feléből zselét készítünk, felét öntetnek hagyjuk meg.
A zseléhez az elfelezett eperhez adjunk egy lapos kávéskanál agaragart és főzzük fel. Forraljuk 1-2 percig, hogy az agaragar ki tudja fejteni zselésítő hatását. Vegyük le a tűzről, keverjük bele az eritriolt, hogy elolvadjon, édesítsük, ha szükséges.
A zselét a  szilárdulásáig hűtsük ki.
2. A zsemlemorzsát pirítsuk meg és egyenletesen terítsük el a tálalóedényünkben, ha melegíteni akarjuk az ételt, akkor egy tűzálló edényben.
3. A kölest alaposan, folyó víz alatt mossuk meg és áztassuk be éjszakára vagy néhány órára. A köles áztatása el is maradhat, mert enélkül is könnyen fő, de az áztatás még krémesebbé, puhábbá teszi főzéskor.
A kölest fermentálhatjuk is. Ez esetben egy színültig feltöltött befőttes üvegben áztassuk 5 napig, amíg kellemesen savanykás, erjedt illata lesz. A fermentálás a köles ízét a túróhoz megszólalásig hasonlóvá teszi. A köles levét, áztatóvizét szűrjük le. A fermentált köles leve meg is iható.
4. A kölest háromszoros mennyiségű növényi tejben főzzük nagyon puhává, ragacsossá. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet vagy vizet.
5. Vegyük le a tűzről és a még forró kölesbe keverjük bele a megmosott mazsolát.
Hagyjuk langyosra hűlni. A langyos kölesbe keverjük bele az eritritolt, hogy könnyedén elolvadjon benne, nehogy a fogyasztáskor majd ropogjon a fogunk alatt. Most tegyük bele a sót is, keverjük el benne a fűszereket is.
A szobahőmérsékletűre hűlt kölesbe reszeljük bele a citromhéját és facsarjuk bele a citromlevet is.
6. A megízesített kölest tegyük a hűtőbe, a hűltebb masszával könnyebben tudunk bánni, jobban formázható majd, amikor megtöltjük zselével a rudakat.
7. A kihűlt zselét szeleteljük fel.
8. A kihűlt kölesmasszából egy nagyobb evőkanálnyit helyezzünk a tenyerünkre, lapogassuk el és gondosan csomagoljuk bele a zselécsíkot.
9. Görgessük bele a megpirított morzsába, a morzsa segít a formálásban is. Ismételjük a műveletet.
10. A megtöltött, morzsába forgatott kölesrudakat enyhén meleg sütőbe helyezve kissé meg is melegíthetjük, de hidegen is nagyon finomak.
Tálaláskor öntözzük meg a félretett pürésített eperrel.

Nézd meg a kölestej receptjét itt


Nézzétek meg más, kölesből készült ételeink receptjét is a köles termékoldal alján.

Jó étvágyat!

bulkshop webáruház

Eperzselével töltött kölesrudi recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

Eperzselével töltött kölesrudi recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

Eperzselével töltött kölesrudi recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú


 

Az eperzselével töltött kölesrudi recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.

 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK  |  FŐÉTELEK  

 

bulkshop recept


                                                                                TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA