Aki vegán, gluténmentes életmódra adja a fejét, előbb-utóbb megpróbálkozik egy fekete babból készült brownieval, és soha, senki nem is csalódik. Egy igazi, nedves, kissé ragacsos, mégis omlós, fantasztikus ízű süteményt tud sütni, amely kész állapotában nem is hasonlít az összetevőinek ízére, legkevésbé a babra, mert az összetevők olyan szinten integrálódnak csodás ízzé és aromává, hogy szinte el sem hiszi az ember, hogy ez lehetséges. Nekünk az elmúlt időszakban ez volt a legjobb ízélményünk, az biztos, hogy gyakorta megsütjük ezentúl. Mellette szól az is, hogy a tészta alkalmas tortaalapnak, fordított süteményekhez, összemorzsolva trüffelt készíthetünk belőle. El sem lehet jobb csokitorta-lapot képzelni.
Mi kakaóbab töretet dolgoztunk bele, fantasztikus ízélményt ad, amikor rágás közben ezekre a picike szilárdabb részecskékre rátalálunk, minden harapás külön gyönyörűség. Persze csokitörettel is fantasztikus, meg persze ezek nélkül is.
Minden hozzávalója egészséges, összességében azonban kalóriadús, nehogy úgy járjatok, mint mi, hogy egyszerre felfaltuk az egészet. Bizony nem kíméli a derékbőséget.
Az elkészítése mellett szól, hogy nem bonyolult, elronthatatlan, bármit is veszünk ki a sütőből nagyon finom lesz.
Hátránya, hogy a gluténmentes süteményekre jellemzően meg kell várni, hogy kihűljön, úgy lehet jól szeletelni, ez elég nehéz mert az illata őrjítő.
A feketebab brownie hozzávalói
1 feketebab konzerv1/2 gluténmentes, őrölt zabpehely
1/2 csésze mandulaliszt / vagy több zabpehely
2 evőkanál kakaópor
1/4 bögre szirup (rizs, datolya, agave, szőlő, mindegy) / saját készítésű
10 szem áztatott datolya leszűrve
2 tojásnak megfelelő tojáspótló vagy lentojás
1/4 bögre olvasztott kókuszzsír
2 evőkanál kakaóbab töret / aprított csoki / csokicsepp
2/3 csomag sütőpor (1.5 kávéskanál)
1 csipet himalája só
1 kávéskanál vanília kivonat
1 lapos kávéskanál fahéj (elmaradhat)
1 kávéskanál instant kávé (elmaradhat)
1 mokkáskanál kardamom (elmaradhat)
Mag, dió, kakaóbab töret a díszítéshez (mi tört mogyorót használtunk), el is maradhat
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A feketebab brownie elkészítése
1. Előkészületek:Áztassuk be a megmosott datolyát meleg, de ne forró vízbe legalább fél órára.
Készítsük el a lentojást: 2 evőkanál lenmagot őröljünk meg és áztassuk be 6 evőkanál vízbe vagy keverjük be a dobozon lévő utasításnak megfelelően a tojáspótlót.
2. Őröljük meg a zabpelyhet, de teljesen lisztté.
3. Olvasszuk fel a kókuszzsírt.
4. A kakaóbab töret / apró csoki kivételével mindent tegyünk egy tálba / keverőgépbe és alaposan dolgozzuk össze.
5. A masszába kavarjuk bele a kakaóbabot vagy csokitöretet.
6. Öntsük a masszát egy bármilyen formátumú sütőedénybe és 180 fokos sütőbe 35-40 percig süssük.
7. Díszítsük, de nem muszáj, minden díszítés nélkül is nagyon finom.
Jó étvágyat!
A feketebab browni recept recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK