Többször kapunk a receptjeinkhez olyan bejegyzést, hogy miért akarunk halízű ételt enni, ha már egyszer úgy döntöttünk, hogy nem esszük meg magát a halat.
Mi bulkshoposok igyekszünk a bennünket körülvevő természeti értékeket, a környezetet, a Földet óvni, védeni - amennyire rajtunk múlik - megóvni a káros és pusztító behatásoktól, a károkozástól, a felelőtlenségtől.
Mindnyájan tudjuk, hogy a Föld tengerei, óceánjai, kisebb-nagyobb vizei milyen veszélyben vannak a felelőtlen szemetelés, olaj és más vegyi anyag szennyezések miatt, milyen óriási veszélynek van kitéve a vizek élővilága. Tudjuk, milyen károkat okoz az emberi mohóság, kapzsiság, nyerészkedési vágy a vizek túlzó lehalászásával. Nem is egy élőlénycsoport pusztul ki ezen okok miatt. A halak és a vízi élőlények pusztításával pedig „önmagunk alatt vágjuk a fát.”
És a fenti néhány mondattal csak a Föld vizeiért, vízi élőlényeiért emeltünk szót. A levegő és a talajszennyezés még szóba sem került.
Nem! Nem eszünk halat a fenti okok miatt, de a halízt attól még szerethetjük.
A képeken látható szendvicskrémet nori algalappal ízesített konzervált banánvirágból készítettük. Kétféleképpen is. Az egyik változatban lenmagolajjal és kendermaggal, hogy növeljük a krémünk Omega 3 és fehérje tartalmát. A másik változatot olívaolajjal és őrölt dióval ízesítve készítettük el. Mindkettő receptjét megtaláljátok lejjebb, a poszt végén.
A fekete zsömlék ötletét egy kicsit az irigység is motiválta. Mostanság nagy divatja lett a vegánok körében a fekete zsömlének, amelyet búzalisztből készítenek és aktív szénporral ízesítenek és dúsítanak.
Sokat gondolkodtunk rajta, hogyan is lehetne elkészíteni gluténmentes változatát.
A mi gluténmentes fekete zsömlénk ízletes, különleges lett, szépen megkelt, lyukacsos belsejű, ropogós héjú. Nem nőtt olyan magasra, mint könnyű, búzalisztes testvére, és mint általában a teljes őrlésű lisztből készültek, kissé sűrűbb is, de pont ettől olyan finom, kiadós, magas tápértékű. Receptje szintén megtalálható ennek az írásnak a végén.
Az aktív szén méregtelenítő, egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, majd egy következő posztban írunk.
Hozzávalók a lenmagolajos halkrémhez
1 konzervdoboznyi leszűrt és lecsepegtetett banánvirág3-4 evőkanál lenmagolaj
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál piros porpaprika
1 csipet bors
2-3 nori lap (több algalap használatával intenzívebbé tehetjük a krém ízét)
2 evőkanál hántolt kendermag
1 közepes lilahagyma fele feldarabolva / 2 szál újhagyma
2 fokhagymagerezd
1 kávéskanál szárított kaporlevél / 1-2 evőkanálnyi apróra vágott, friss
1 angolzeller középső (kisebb) szára és levele nagyjából aprózva
1/2 kávéskanál mustár / magos mustár
1/2 citrom leve
Hozzávalók az olívaolajos, diós halkrémhez
1 konzervdoboznyi leszűrt és lecsepegtetett banánvirág3-4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál piros porpaprika
1 csipet bors
2-3 nori lap keskeny csíkokra vágva (több algalap használatával intenzívebbé tehetjük a krém ízét)
1 marék dió megdarálva
1 közepes lilahagyma fele feldarabolva / 2 szál újhagyma
2 fokhagymagerezd
1 kávéskanál szárított kaporlevél / 1-2 evőkanálnyi apróra vágott, friss
1 angolzeller középső (kisebb) szára és levele nagyjából aprózva
1/2 kávéskanál mustár / magos mustár
1/2 citrom leve

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A halkrém elkészítése
1. A konzervet szűrjük és csepegtessük le. A kiszűrt virágleveleket vágjuk apróbbra.2. Az olajat tegyük fel közepes lángon, tegyük bele a virágleveleket, a szójaszószt és néhány percig kevergetve süssük át, a végén adjuk hozzá a paprikaport, borsot azzal is keverjük át.
Kissé hűtsük ki.
3. A kihűlt masszát minden más hozzávalóval együtt tegyük az aprítógépbe és keverjük krémesre. Ha nincs aprítógépünk, a művelet botturmix használatával is elvégezhető.
4. Kóstolgassuk, esetleg ízesítsük, lehet, hogy igényel még egy kis sót a szójaszószon kívül is.
5. Jót tesz neki, ha néhány órát parkol a hűtőben, de éppenséggel frissen is nagyon finom.
Hozzávalók a fekete zsömléhez (6 darab)
10 dkg hajdinaliszt6 dkg kukoricaliszt
4 dkg lenmagliszt / őrölt lenmag
2 dkg útifű maghéj
20 dkg reszelt paszternák / sárgarépa is jó
2 dl növényi tej + 2 dl víz / 4 dl növényi tej
1 csomag porélesztő
2 kávéskanálnyi só / ízlés szerint
1 evőkanálnyi aktív szénpor (gyógyszertári)
1 evőkanálnyi almaecet
1 lapos kávékanál cukor (el is maradhat)
A fekete zsömle elkészítése
1. A hozzávaló száraz összetevőket mérjük ki és keverjük össze.2. A nedves hozzávalókat is öntsük össze.
3. A paszternákot reszeljük le.
4. A hozzávalókból keverjünk tésztát. A folyadékot kisebb adagokban öntsük hozzá.
A tészta kezdetben hígnak tűnik, de az alapos keverés alatt folyamatosan sűrűsödik. A keverés végére (3-4 perc) viszont, sűrű és majdnem formázható masszát kell kapjunk. Ha mégis hígnak ítélnénk, tegyünk még hozzá kevés útifű maghéjat. (1/2-1 evőkanál).
5. Tegyük a tésztát meleg helyre és kelesszük egy bő órán át.
6. Ha a tészta megkelt, gömbölyítsünk belőle zsömléket, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és ismét kelesszük 40-50 percig.
7. 200 fokos sütőben 30 percig sütöttük légkeveréssel.
A sütő aljába egy mélyebb edénykében tegyünk vizet párologni, így a zsömléink külső kérge ropogós lesz, de nem kemény.

Jó étvágyat!




A hamis halkrém banánvirágból és algából, fekete zsömlével recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA