VEGÁN GLUTÉNMENTES RECEPT
SÜTÉSI IDŐ: 40PERC | ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 25 PERC
KÖZEPES NEHÉZSÉGŰ RECEPT
Sokan érdeklődtök gluténmentesen elkészíthető receptjeink iránt. Az előző posztunkban egy vegán kuglóf receptjét osztottuk meg veletek, de nem akartuk, hogy a gluténkerülő táplálkozást követő vagy arra kényszerülő követőink kimaradjanak egy pazar élményből, elkészítettünk számukra is egy könnyen megvalósítható, nagyon finom, az autentikus kuglófokkal megegyező ízűt és aromájút.
30 dkg lisztkeverékből készítettük, ezért a kuglófunk nem túl nagy, kisebb sütőforma is elég lett volna hozzá, a nagyobb sütőformából nem nőtt ki látványosan, ez történt a mienkkel is. (Nincs kisebb formánk.) A méretétől függetlenül szellős, könnyű, kellőképpen lukacsos, nem fogtok csalódni benne.
Olvassátok el az elkészítés módját is, mert ez a kuglóf más kelesztést igényel, mint a hagyományos búzalisztesek, ott részletesen leírjuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.
A gluténmentes kuglóf hozzávalói
-
12 dkg kölesliszt
-
12 dkg cirokliszt
-
12 dkg tápiókaliszt / keményítő
-
2 evőkanál útifű maghéj
-
3-4 evőkanál cukor / kókuszcukor vagy barna cukor
-
1 csipet himalája só
-
4 dkg porélesztő
-
2 evőkanálnyi olvasztott növényi margarin / egy löttyintésnyi olíva- vagy más növényi olaj
-
4 dl langyos víz */ növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
-
1 narancs kifacsart leve és lereszelt héja
-
1-2 kávéskanál vanília kivonat / 1 kávéskanál aroma
-
Porcukor, olvasztott csokoládé a díszítéshez
* a narancs levét bele kell kalkulálni a 4 dl, folyadékba.
Először a narancs levét kell kinyomni és azt kiegészíteni 4 dl-re.
A gluténmentes kuglóf elkészítése
1. A választott langyos folyadékba csavarjuk bele a narancs levét úgy, hogy összesen 4 dl folyadékot kapjunk. Ebbe áztassuk be az útifű maghéjat és várjuk meg, amíg megkocsonyásodik. Annyira legyen kocsonyás, hogy ne legyen az alján vizes rész, szinte egyben lehessen beleönteni a tésztába.
2. A liszteket keverjük össze és tegyünk hozzá mindent a zsiradékon kívül.Öntsük hozzá az útifű kocsonyát is és gyúrjuk össze.
A gyúrás az elején nehezen megy, a porózus gluténmentes lisztek nehezebben keverednek el. Az elején a legegyszerűbb kézzel összegyúrni a tésztát. Ha keménynek érezzük a tésztát, tegyünk még hozzá evőkanalanként folyadékot. A tésztának puhán összeállónak, formázhatónak kell lennie. Ne sajnáljuk a fáradságot, minél több levegőt keverünk bele, annál könnyebb lesz a sütink.
A dagasztás végén két részletben adjunk hozzá olajat / olvasztott margarint és azt is dolgozzuk bele. Az edény falától simán elváló tésztánk lesz.
3. A kidagasztott tésztát egy gyúródeszkán formáljuk hengerré, a tésztahengert igazítsuk a kuglófsütő formába. Ha nem szilikonos formát használunk, alaposan kenjük ki margarinnal. A szilikonosnak sem árt egy kis olaj.
4. Tegyük be a sütőbe 50 fokos hőmérsékletre és kelesszük 10 percig.
5. 10 perc után kapcsoljuk a sütőt 180 fokra és süssük a kuglófot 40 percig.
A tészta duplájára nő a sütőben.
Nézzétek meg korábban készült kuglófjaink receptjét is:
-
Gyümölcsös kuglóf
-
Sütőtökös kuglóf
-
Mazsolás kuglóf
-
Vegán kuglóf kétféle változatban
-
Tökös mini kuglófok
A karácsonyi kuglóf gluténkerülő vegánoknak recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK