A receptben hozzávalóként megjelölt gluténmentes lisztkeverék nálunk beszerezhetetlen. Megpróbálkoztunk hát egy olyan saját keverésű liszttel, amelyet már többször kipróbáltunk és még sohasem csalódtunk benne. Most is bejött, nagyon finom - talán nem cukrászati szépségű - lávasütit sütöttünk, amely kívül szilárd, jól átsült, belül folyós, édes, krémes, csokis.
A lisztkeverék zabpehelyliszt, kókuszliszt és rizsliszt egyenlő súlyú keverékéből készül, pici konjaclisztet is kevertünk hozzá.
Mi ebből a lisztkeverékből mindig többet készítünk, aztán bögrével adagolva, használjuk a vegán, gluténmentes sütemények készítéséhez, fehér búzaliszt kiváltására.
Ha úgy döntötök, hogy kipróbáljátok, gluténmentes diétában minden esetben győződjetek meg a hozzávalók gluténmentességéről.
Hozzávalók 6 darab lávasütihez

1/2 bögre kakaópor
1/2 bögre kókusz- vagy barna cukor
2/3 bögre apróra tört csokoládé / csokicsepp megosztva, 1/3 a tésztába, 1/3 a tetejére
6 nagy kocka csoki / 12 kocka kisebb
3/4 pohár almapép (mi DM-est használtunk, 1 nagy hámozott almából el is készíthető), ez helyettesíti a tojást a sütiben
3/4 csésze mandulatej / kókusztej (szobahőmérsékleten)
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1/2 kávéskanál ecet / 1 facsarásnyi citromlé
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál instant kávépor / el is maradhat

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A lávasüti elkészítése
1.Előkészületek:A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Az ecetet és a tejet keverjük össze és várjuk meg, amíg savószerűvé lesz, vagyis a tej összemegy egy kicsit.
Zsírozzunk ki 6 nagyobb muffinformát.
Olvasszuk meg a csokoládét.
2. Az olvasztott csokoládéhoz, adjuk hozzá a kókuszzsírt, almapürét, vaníliát, cukrot. Keverjük nagyon alaposan össze.
3. Keverjük össze a lisztet, sütőport, kakaót, sót és adjuk hozzá az olvasztott csokis, folyékony keverék felét, a többit a tészta tetejére tartalékoljuk.
4. A tésztát adagoljuk a muffinformákba és minden muffin közepébe nyomjunk egy-két kocka csokoládét, nyomjuk kicsit bele. A csokik kilógó szélét fedjük be a maradék olvasztott csokoládés keverékkel.
5. 15-17 perc alatt sül meg úgy, hogy kívül már szilárd, belül a csokitól még folyékony.
Nem kell aggódni, hogy nem sül meg a belseje, hiszen egyrészt az a cél, hogy a közepe lávaszerű legyen, másrészt minden beletett hozzávaló nyersen is ehető. A megsült sütik kívül már látványosan szilárdak, a csokis tetejük kicsit még fényes az olvadt csokitól.
6. A kisült süteményeket néhány percig pihentessük még a formában, utána gyengéden fordítsuk ki őket a formából.
7. Mi olvasztott csokival és goji lekvárral díszítettük, de ezek nélkül is pazar.
A fantasztikusan egészséges, vitaminokban gazdag goji lekvár elkészítését lásd:
https://www.bulkshop.hu/receptek/goji-bogyo-lekvar-recept
Bővebben a goji bogyóról: http://konyhalap.hu/goji-bogyo-a-tokeletes-taplalek/
A lávasüti alapötletét és elkészítésének menetét a Carrots and Flowers oldaláról adoptáltuk.
Jó étvágyat!
A lávasüti recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | MUFFINOK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA