Kevés munkával, kevés hozzávalóból készítettük a képeken látható vendégváró nassolnivalókat. Néha a legegyszerűbb ételek a legkapósabbak, legfinomabbak. A zabropogós önmagában is megállja a helyét, nagyon finom, ropogós, a bolti ropit vagy más apró, sós rágcsálnivalókat is ki lehet váltani vele. A tahinikrém sokoldalúan felhasználható, mártogatósnak, tésztaszószként, salátaöntetként, burgerek díszítőjeként és ízesítőjeként egyaránt felhasználható.
Hozzávalók a tahinikrémhez
1/2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) áztatott kesudió3 evőkanál tahinipaszta
1 nagy facsarásnyi citromlé
annyi zöldséglé vagy rizskrém / növényi tej, hogy jól vigye a turmix (kb. 1-1.5 dl)
só, ha szükséges
---
Tahini, vagyis szezámpaszta
A tahini pirított és finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra, és elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.
Számos egészséges tápanyagot tartalmaz, dióízű paszta, sokféleképpen fogyasztható.
A tahiniről bővebben olvashatsz itt
---
A tahinikrém elkészítése
A fenti hozzávalókat turmixoljuk össze, annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű, nehezen folyós krémet kapjunk. Minden turmix más, kinek-kinek magának kell eldöntenie, hogy milyen sűrűségű pépet képes a gépe megturmixolni. Keverő-darabológépben is elkészíthető a krém, de az esetben nem lesz olyan tükörsima a krémünk.nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A zabropogós hozzávalói
2 bögre zabpehely(A Bulkshopban kapható gluténmentes zabpehely, a gluténintoleranciával küzdők használják azt.)
1 kis közepes reszelt cukkini
2 evőkanál szilárd kókuszzsír / növényi margarin
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál sütőpor / 1 kávéskanál szódabikarbóna + egy facsarásnyi citromlé
1 mokkáskanál fokhagymapor
1/2 kávéskanál só / esetleg több
A zabropogós elkészítése
1. A zabpelyhet őröljük kissé apróbbra, de semmiképpen ne lisztté. Azt is megtehetjük, hogy 1 bögre zabpehelylisztet és egy bögre aprószemű zabpelyhet vegyítünk, de az első variáció kellemesebb konzisztenciát ad.2. Az őrölt zabpehelyben morzsoljuk el a kókuszzsírt.
Adjuk hozzá a reszelt cukkinit, a sót és a fűszereket. Először úgy tűnik, mintha száraz lenne a keverék, de kevés nyomkorászás után a cukkini levet ereszt és összeáll a tészta. Ne gyötörjük agyon, éppen csak összeálljon.
3. Egy papírral bélelt, hagyományos nagyságú tepsiben terítsük szét a masszát vékonyan és 180 fokos sütőben süssük 15 percig, amíg a teteje megpirul. Vegyük le a hőmérsékletet a lehető legalacsonyabbra, ahol a tészta már nem sül, csak szárad. (50 fok). Szárítsuk ropogósra, szinte zörgősre.
Jó étvágyat!
A tahinikrém zabropogóssal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KRÉMEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA