A tészta elkészítése egyszerű, elronthatatlan, a krém készítése sem nehéz, csak a hűtés miatt kicsit hosszadalmasabb, ezért az javasoljuk, hogy a krémkészítéssel kezdjétek a munkát.
Hozzávalók a tökkrémes süteményalaphoz
egy közepes méretű tepsihez (22 cm X 28 cm)1 bögre (2,5 dl) csicseriborsó liszt
3 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál mandulaliszt
4 evőkanál eritritol vagy más fehér cukor / cukorpótló
1 bögre sült tökpüré
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1.5 evőkanál almaecet vagy több narancslé
1/4 bögrényi étolaj vagy olvasztott kókuszzsír
fél narancs leve (szükség szerint)
1 csipet himalája só
1 kávéskanálnyi vanília aroma
reszelt narancshéj
Fűszerek: mi a vanílián kívül nem használtunk mást, de a tészta elbírja a fahéj, kardamom, esetleg szegfűszeg fűszerezést is
A tökkrém hozzávalói
1 bögre sült tökpüré
3-4 evőkanál őrölt eritritol vagy más fehér cukor / cukorpótló
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 púpozott kávéskanál agar agar
1 doboz (4 dl) kókuszkrém
vanília kivonat
1/2 lime leve vagy 1 citrom leve
1 narancs leve
csipet himalája só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A tökkrémes elkészítés
A süteménylap elkészítése:
Keverjük össze a liszteket, a sütőport, a cukrot, sót és a sütőszereket.
Adjuk hozzá a tökpürét, narancshéjat, az olajat, almaecetet és a citromlevet, keverjük el alaposan.
Adagoljuk hozzá apránként a narancs kifacsart levét. Puha, nem formázható, de nem is folyós tésztát kell kapnunk, leginkább egy sűrű nokedlitészta állagú legyen a massza.
Simítsuk bele egy papírral bélelt tepsibe és 25 - 30 perc alatt süssük meg 180 fokon. A tészta sütési ideje függ a tepsi nagyságától.
A süteményt a papír segítségével vegyük ki a tepsiből és rácson hagyjuk hűlni.
A krém elkészítése:
1 konzervdoboz (4 dl) nagyon jól lehűtött kókuszkrém megvastagodott tetejének egy részét (körülbelül 1.5 dl) zsíros részt szedjünk le kanállal, tegyük a hűtőbe, ebből lesz majd a sütemény díszítése.
A visszamaradt kókuszkrémbe keverjük bele az agar agart és egy edényben főzzük fel, forraljuk két percig.
Közben 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítőt egy kevés vízben / narancslében oldjunk fel és öntsük a fővő agar agarhoz. Picit kavargassuk, amíg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és kezdjük el ízesíteni. Tegyük bele és alaposan dolgozzuk el a tökpürét, keverjük bele a választott cukrot, narancslevet, vaníliát, okvetlen egy csipet sót. Kóstolgassuk, édesítgessük, ízesítgessük, igazítsuk az ízlésünkhöz.
A krémet tegyük be a hűtőbe 2 órányi időre, hogy megdermedjen.
Összeállítás:
A süteménylapra kenjük fel a megdermedt krémet.
Tegyük a sütőbe ismét 1-2 órára az összeállított süteményt.
Tálalás előtt verjük fel a maradék kókuszkrémet habbá, ha elveinkkel nem ellenkezik tegyünk bele egy habfixálót. Díszítsük vele a süteményt.
Megjegyzések
Nem vegán módon táplálkozók nyugodtan készítsék a tésztát két tojással.
A fehér színű cukor / cukorpótlók használata fontos, mert csak úgy lesz szép sárga a sütemény.
A krém növényi margarinnal is elkészíthető. A besűrített keményítőhöz agar agar helyett 10 dkg margarint lehet használni.
Jó étvágyat!
A tökkrémes recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK