A mostani lencsefasírtunk annyiban különbözik a videón láthatótól, hogy most nem őrölt mandulát, hanem két kanál hántolt kendermagot használtunk ízesítésnek és az egyébként is igen értékes lencse tápértékének a fokozásához.
Hozzávalók a lencsefasírthoz 4 fő részére
1 löttyintésnyi étolaj
1 közepes nagyságú, felkockázott hagyma
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 közepes nagyságú sárgarépa reszelve
1/2 kaliforniai paprika vagy 1 egész kápia
5 darab aszalt paradicsom őrölve vagy apróra törve
1 mokkáskanál bors
1 kávéskanál bazsalikom, oregánó, kakukkfű, kömény keveréke
3 evőkanál inaktív étkezési élesztő / sörélesztő
1 nagy evőkanál paradicsompüré
1.5 csésze főtt lencse
2 púpozott evőkanál kendermag
só ízlés szerint (kóstolgassuk)
BBQ szósz (gluténmentes, vegán változat)
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
A lecsó hozzávalói
1 kisebb cukkini felkockázva
1 kisebb padlizsán felkockázva
1 közepes hagyma apróra vágva vagy reszelve
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2 kápiapaprika apróra vágva
10-12 darab elfelezett koktél paradicsom
3-4 darab szárított, felaprított vagy magőrölt szárított paradicsom (a sótartalmát áztassuk ki, vagy kalkuláljuk bele a sózásba)
2.5 -3 dl sűrített paradicsom
3-4 evőkanál olíva- vagy más étolaj
1 lapos evőkanál barna- vagy kókuszcukor / eritritol / más cukorpótló
1 lapos evőkanál szárított bazsalikom vagy 2-3 szál friss felaprítva (el is maradhat)
1 lapos evőkanál szárított oregánó vagy 2-3 szál friss (el is maradhat)
só ízlés szerint
bármilyen más fűszer, amit szerettek vagy jónak láttok.
Ezt a lecsóreceptet egy másik étel, a sült, töltött paradicsom elkészítésénél már felhasználtuk. nézzétek meg annak a receptjét is ide kattintva.
Hozzávalók a rizstésztához
1/2 csomag rizstészta + annyi forró, sós víz, amennyi jól ellepi
Hozzávalók a penne tésztához
1/2 csomag penne tészta vagy gluténmentes penne + 1 liternyi sós főzővíz
Elkészítés
1. A lencsefasírtok elkészítése (lásd a videót)
2. A lecsó elkészítése
A felsorolt hozzávalókból - vagy a saját gyakorlatunk szerint - főzzünk lecsót.
A hagymákat pároljuk meg.
Dobjuk a hagymára a zöldségeket és néhány percig kavargassuk, pároljuk.
Dobjuk bele az elfelezett paradicsomokat és azzal is pároljuk 1-2 percig.
Öntsük fel a megpárolódott zöldségeket a sűrített paradicsommal és forraljuk össze az egészet.
Ízesítsük a hozzávalókban felsoroltakkal.
3. A tészták elkészítése
A rizstésztát öntsük le annyi forró, sós vízzel, amennyi jól ellepi. Fedjük be és hagyjuk állni, ameddig a lecsót elkészítjük.
A penne tésztát 1 liternyi sós, forrásban lévő vízben megfőzzük. Van, aki keményebben szereti, mi a puhábbra főtt tésztát preferáljuk. Körülbelül 10 percig főztük.
4. Összeállítás
Az elkészült lecsóba forgassuk bele a leszűrt, megpuhult rizstésztát vagy a durum penne tésztát.
Tálaljuk a lencsefasírtokkal.
Jó étvágyat!
A vegán lencsefasírt lecsós rizstésztával vagy durum penne tésztával recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.