MIT HASZNÁLJUNK tej, tejföl, tejszín HELYETT?
Tejtermékek annyira a hétköznapok részei, hogy elsőre el sem tudjuk képzelni milyen az élet nélkülük. Szerencsére a növényi kínálat egyre bővül, és vele együtt a házilag elkészíthető receptek száma is. A különböző diéták, étrendek miatt van, hogy többféle kritériumnak is meg kell felelniük, mint a:
• laktózmentes, tejfehérje mentes
• teljes értékű növényi
• szója és magmentes
• valamint gluténmentes étrend
De nem kell többé ezen aggódnunk, hogy kinek mikor melyiket lehet választania, mert meglepően sokféle megoldás és praktika van a tejtermékek helyettesítésére.
NÉZZÜK SORBAN, HOGY MIBEN ÉS HOGYAN VÁLTHATJUK KI A tejtermékeketsütemények • palacsinta • fasírtok és burgerek • panír • tojásfehérje helyett • omlett
növényi italok
VEGÁN és gluténmentes, turmix vagy botmixer
A TITOK A tesztelés:
Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb ízű és állagú növényi tejet, egy kis kísérletezésre lesz szükségünk. Sokféle megoldásból válogathatunk, az egészen egyszerűtől a főzős vagy géppel készített változatokon át, szinte elmondhatjuk, hogy ahány ház annyi féle növényi tejital változat létezik.
Miből készülhet növényi ital?
-
rizs, barna rizs, jázmin rizs, zab, köles, szója
-
magvak: kesudió, mandula, kókusz, törökmogyoró, dió,
Hogyan készülhet növényi ital tejkészítő nélkül?
-
Áztatással vagy főzéssel.
Az egyik előkészület, amire szükségünk lesz, hogy beáztatjuk jó pár órára ( vagy egy éjszakára ) a magfélét vagy gabonát.
Az áztatóvizet cserélhetjük, és a felhasználás előtt öntsük le róla.
Ha gyorsan szeretnénk növényi italt, akkor használhatunk pl natúr főtt rizst, amit bedobunk a turmixba, ízesítjük vaníliával és a kedvelt édesítőnkkel, majd vízzel összeturmixoljuk a kívánt sűrűségűre.
Hogyan lehet 1 perc alatt növényi italom?
Kesudióból készülhet, ami szinte mindenhez jól passzol, a kávétól a süteményekig bármihez. Ha alaposan turmixoljuk még szűrni sem kell.
RECEPT AJÁNLÓ:
VÁLOGASS NÖVÉNYI ALTERNATÍVÁKBÓL tej HELYETT, ITT A RECEPT VÁLOGATÁSUNK
NÖVÉNYI fölök
VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES, TURMIX VAGY BOTMIXER
mitől lesz tejfölös ízű?
Több praktika is van a növényi föl készítéssel kapcsolatban, amivel elérhetjük az ismerős ízvilágot. A tejföl ízét a tejsavbaktériumok adják, amik szerencsére működnek növényi alapanyagokkal is. A hagyományos érlelési, másnéven a fermentálási folyamat több időt és előkészületet igényel, de csak így kaphatjuk meg a kedvelt savanykás ízvilágot. A vegán konyhában mindig van gyorsabb megoldás is, ezért citromlével, C-vitamin porral, ecettel is készülnek növényi fölök.
Ajánlott probiotikum a tejfölös ízért: Probiotics 20, vegán gluténmentes kapszulák
MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI föl?
-
RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
-
MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA, napraforgómag
HOGYAN ízesítsük?
Fokhagymával, zöldfűszerekkel, magyarosra pirospaprikával, fűszerkeverékkel
A növényi föl egyből használható, de a hűtőben tartva pár óra után kicsit sűrűbbé és krémesebbé válik, valamint jobban összeérnek íz ízek is. A krémességét főként a kókuszolaj mennyisége is határozza meg. Persze más olajokkal is működnek a receptek ( pl. repceolaj, napraforgó olaj, rizsolaj, sansa olaj) , de nekünk a kókuszolaj vált be leginkább.
Kéred az ingyenes életmódváltó kisokosunkat?
ajándék mini e-book elérhető, ha
feliratkozol a hírlevelünkre
RECEPT AJÁNLÓ:
Növényi föl kesuból vagy napraforgómagból
NÖVÉNYI joghurtok
VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES, TURMIX VAGY BOTMIXER
fermentáláS:
A joghurtok is tejsavbaktérium kultúrákkal készülnek, mint a növényi fölök. A növényi joghurt kultúrákból többfélét is lehet kapni itthon is, de számolnunk kell azzal, hogy általában 1-2 nap lesz, mire elkészülnek. Ha gyorsabb megoldást szeretnénk, akkor itt is hasznukra válik a citromlé, amivel savanykássá tehetjük, de a joghurt élményt csak a fermentálással tudjuk elérni.
Ajánlott probiotikum a tejfölös ízért: Probiotics 20, vegán gluténmentes kapszulák
MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI joghurt?
-
RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
-
MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA, KÓKUSZ,
tippek:
Gyümölcsös joghurtnál érdemes figyelni rá, hogy a feldarabolt gyümölcsök levet engednek, ezért egy sűrűbb alapot, krémet készítsünk.
Gyors megoldás, ha kókuszkrémből készítjük a joghurtot: A kókuszkrémek zsírtartalomra és sűrűségre is eltérnek, valamint kapható édesített és natúr verzióban is. Nagy különbségek lehetnek még egy márkán belül is, ezért érdemes mindig elolvasnunk az összetevőket, megnézni a zsír- és cukor tartalmat is.
Ajánló: 18% zsírtartalmú vegán kókusztej 1 liter, vegán kókuszkrém 400ml konzerv, vegán kókuszkrém 250ml dobozos
RECEPT AJÁNLÓ:
joghurt recept itt: zab alapú, kókusz alapú,
NÖVÉNYI tejszín
VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES, TURMIX VAGY BOTMIXER
tejszín főzéshez
Általában a vegán konyhában rizs vagy kesudió alapú gyorsan elkészíthető növényi tejszínt használnak, amit elkészíthetünk magunk is, de a boltok polcain is többféle márkából választhatunk. Érdemes kipróbálni, hogy a fehér rizst sima vízben ( só nélkül) jó puhára megfőzzük, majd adunk hozzá vizet vagy növényi tejet és turmixoljuk. Ez készülhet így natúran is, de édesíthetjük is, amivel desszertek szuper alapanyaga lesz.
MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI tejszín?
-
RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
-
MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA,
HOGYAN készítsünk növényi tejszínhabot?
-
Kókuszkrémből
Növényi habot legjobban a 30% feletti zsírtartalmú általában konzerves kókuszkrém változatból kapunk. Használat előtt mindenképp hűtsük 1 vagy 2 órán át a hűtőben. A hűtés hatására feljön a sűrű kókuszkrém a tetejére, amit felhasználunk a habhoz. A folyékony részét, ami megmarad használhatjuk turmixokba.
-
aquafaba, csicseriborsó hab
A csicseriborsó konzerv levét szűrjük le és magas fordulatszámon verjük fel habbá egy makulátlanul tiszta edényben. Adagoljunk hozzá kanalanként a porított édesítőt.
Amikor a habverés vége felé járunk (kb 5 -7 perc), keverhetünk bele egy késhegynyi habfixálót vagy borkőt. A borkő egy a must készítése során keletkező természetes anyag, amelynek nagyon jó stabilitásnövelő hatása van, a habok állagát lazábbá, strapabíróbbá teszi. Enélkül is elkészíthető.