Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük.
A bulgurgombócok elkészítésénél a kertben frissen növekvő zöldfűszereinkből használtunk, de használhatunk hozzá szárított fűszereket is. Ilyenkor nyáron gyakran vásárolunk a piacon is zöldfűszereket, kis darab folpackba tekerve, apróra vágva le is tudjuk fagyasztani.
Mi úgy éreztük, hogy ehhez a paradicsomos ételhez a bazsalikom, oregánó, kakukkfű illik a legjobban. Fokhagyma, hagyma is került bele bőven. Ezek segítettek feldobni a bulgur semleges ízét és finommá varázsolni a paradicsomszószt.
Hozzávalók 10 szem bulgurgombóchoz
1 bögre (2,5 dl) főtt bulgurA bulgur elkészítésének mikéntjéről nézzétek meg korábban készült videónkat:
2 evőkanál csicseriborsóliszt
1 tojás / tojáshelyettesítő
2 evőkanál étolaj (bármelyik a Bulkshopban kapható) / 1 evőkanál kókuszzsír
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
1 fél maréknyi oregánólevél összevágva
2-3 gerezd fokhagyma átpréselve (ízlés szerint)
1/2 hagyma apróra vágva
1 kávéskanál (vagy több) só
1 evőkanál sótlan ételízesítő
sós víz a gombócok főzéséhez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Hozzávalók a paradicsommártáshoz
3 evőkanál sűrített paradicsom1/2 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma átpréselve
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
3 szál kakukkfű levelei és virágai
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl növényi tej / tejszín (zsíros kókusztejet használtunk)
A kókusztej egyszerű elkészítését lásd a receptek között.
1-2 evőkanál étolaj / 1 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál barna cukor / kókuszcukor / bármilyen cukorpótló
1 nagy csipet só
Bulgurgombóc elkészítése
1. A gombóc elkészítése:A hozzávalókat gyúrjuk össze, formázzuk gombóccá és sós vízben főzzük ki.
A gombócok akkor vannak készen, ha felúsznak a főzővíz tetejére.
2. A paradicsomszósz elkészítése:
Az olajon kissé pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a paradicsomot, öntsük fel a tejjel.
Egyet forraljunk rajta, vegyük le a tűzről és öntsük át a turmixba.
Minden mást dobáljunk bele a turmixba, a keményítőt is ide tegyük.
Turmixoljuk meg, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még tejet vagy vizet.
Az összeturmixolt masszát tegyük vissza a főzőedénybe és forraljunk rajta egyet.
Tegyük bele a kifőtt gombócokat és melegítsük át.
A receptek között található bulgurpogácsa a fent leírt paradicsomszósszal szintén köríthető.
Nézzétek meg más bulgurból készült ételeinket is: a bulgur oldalán alul.
Jó étvágyat!
A bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsommártásban recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: FŐÉTELEK | FASÍRTOK