Leírás
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink,
valamint egyéb mikroelem forrás.
Nem csak a vegetáriánusok számára hasznos, de a vashiányosok táplálkozásához rendkívül fontos.
Az egyik legnagyobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére. Nem csak ételeink remek alapanyaga, de dísznövényként is megállja a helyét.
A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló kitűnő köret.
Az amaránt őshazája Közép-Amerika: az inkák, aztékok nagyon hamar felfedezték egyedülálló beltartalmi értékeit, és folyamatosan termesztették már 5-6000 évvel ezelőtt.
100 gramm amarántmag tápértéke:
Energia KJ-ban: 1520Energia Kcal-ban: 362
Zsír: 8,5g
- amelyből telített zsírsav: 2,1g
Szénhidrát: 63g
- amelyből cukor: 3,9g
Fehérje: 16g
Só: <0,1g
Receptek amarántmaggal
AmarántszirmokSzilvás pite amarántkéregben
Mogyoróvajjal töltött nyers amarántpite
Brokkolis amarántkrémleves
Hozzávalók:
- 1 közepes brokkoli
- 5 dkg amaránt
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg burgonya
- 10 dkg zeller
- zöldség alaplé
- só
- őrölt kömény
- snidling vagy petrezselyem
- olívaolaj
Elkészítés:
Az amarántot a forró olajon átforgatjuk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, a feldarabolt zöldségeket és felöntjük a zöldség alaplével. Hozzáadjuk a fűszereket és ha minden puhára főtt, botmixerrel leturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá ízlés szerint zöldség alaplevet. Tálaláskor díszítsük a tetejét a zöldfűszerekkel.
Cikkszám: 20056