Ezt a süteményt az egyik kedvenc lisztkeverékünkből sütöttük, amelynek az alapja a csicseriborsóliszt. Ettől a liszttől a gluténmentes sütemények is gyönyörű sárgák, lazák, lyukacsos szerkezetűek, könnyűek. A csicseriborsóliszt nyersen nem igazán jó ízű, de a megsült süteményben nagyon finom, nincs semmilyen mellékíze. Mi nagyon szeretünk vele dolgozni. Biztosra lehet vele menni, nem kell izgulnunk, hogy a sütemény sikerül-e? Akik szeretnek alternatív alapanyagokat és sütési módokat kipróbálni, akik elvből vagy egészségügyi okokból nem fogyasztanak glutént, nagyon fogják kedvelni.
Mutatós, szép torta, akár az ünnepi asztalok része is lehet. Akik szeretik a citromos süteményeket egyenesen rajongani fognak érte. A hozzánk tartozó gyerekek citromos- vaníliás fagyit is javasoltak hozzá hab helyett.
A citromtorta csicseriborsóliszttel hozzávalói
A tortaalaphoz:18 cm átmérőjű tortaformához
1 bögre csicseriborsóliszt
3 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál mandulaliszt
4 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
1/4 csésze étolaj
1/2 bögre víz
1 citrom héja és 2 kisebb citrom leve
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliakivonat
1-1.5 deciliter édesített, citromos víz a tortalap lefújásához
Hozzávalók a krémhez
7 deciliter rizstej / zabtej (most ne kókusztejet használjunk)
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
2 kávéskanál agar agar
4 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
1 citrom héja és 1 citrom leve
1 mokkáskanál őrölt citromhéj (el is maradhat)
1 kávéskanál vanília
1 mokkáskanál kurkuma
10 dekagramm növényi margarin / esetleg növényi hab
Hozzávalók a mázhoz:
1.5 - 2 darab citrom leve + 1/2 bögre őrölt eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A citromtorta elkészítése
A tortalap elkészítése:1. A felsorolt hozzávalókból keverjünk tésztát.
2. Öntsük egy közepes nagyságú (18 cm átmérőjű) tortaformába. Nagyobb formában is süthetjük, de ez esetben a kisülő tortalap laposabb lesz és csak kétfelé tudjuk majd vágni.
3. Süssük a tortalapot 180 fokos sütőben 35 percig. Tűpróbával győződjünk meg, hogy a közepe is átsült.
4. A tortalapot csatoljuk ki a formából és hűtsük ki. Kihűlés után keresztben vágjuk 3 lappá. (Lásd a képeket.)
A krém elkészítése:
1. Hat deciliter tejben oldjuk fel az agar agart. 1 deciliter tejben oldjuk fel a keményítőt.
2. Az agar agart tegyük fel a tűzhelyre és főzzük 3 percig.
3. Ha az agar agar megfőtt, állandó keverés mellett keverjük bele a keményítőt.
4. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a keményítős masszába a többi hozzávalót, kivéve a margarint.
5. Hűtsük a krémet szobahőmérsékletűre, vagy inkább langyosra, ne dermedjen meg.
6. A margarint keverjük ki alaposan és fokozatosan adagoljuk hozzá a kihűlőben lévő keményítős krémet. A margarin helyett felvert növényi habot is használhatunk.
7. A tortalapokat fújjuk / szórjuk / kenjük be citromos, eritritolos vízzel, hogy nedvesek legyenek. Ezek a tortalapok tojás nélkül sütve szárazabbak, mint tojással készült társaik, pótoljuk ezt a nedvességet a befújással.
8. A tortaformába visszahelyezve töltsük meg a tortát, rétegezzük egymásra a lapokat és a krémet.
9. Néhány órát, de akár egy éjszakát hűtsük, hogy a krém megdermedjen.
10. A tálalás előtt 1.5 citrom levében keverjünk el fél bögre őrölt eritritolt; sűrű, de folyós cukormázat kell kapnunk. Dekoráljuk vele a tortánkat.
Nézzétek meg, az ebből a lisztkeverékből készült más süteményeinket is:
Vegán lekváros piskóta recept
Citromos muffinok recept
Jó étvágyat!
A citromtorta csicseriborsóliszttel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA